Confessa que tots els seus records són del Poblenou. Jordi Fossas hi ha viscut tota la vida, amb l’excepció de tres anys, i actualment és membre de l’Arxiu Històric del Poblenou, des d’on treballa per mantenir viva la memòria barri. Parla sempre d’un Poblenou ampli, que s’estén des del carrer de la Marina fins a la rambla de Prim i des de la Gran Via fins al mar.

El passat industrial

Fossas és un ferm defensor de mantenir i protegir el teixit industrial d’un barri, el Poblenou, que durant anys va ser conegut com el Manchester català per l’elevat nombre de fàbriques que hi havia. Arquitecte de formació, Fossas, assegura que tot aquest patrimoni industrial ha desaparegut amb els anys i ara només en són testimoni 28 xemeneies i una torre, la de les Aigües del Besòs. Per això creu que cal treballar per mantenir viva aquesta memòria industrial i el poc que en queda ara mateix.

Les xemeneies del segle XXI

Fossas convida a reflexionar sobre el barri, que ara mateix es troba immers en la transformació urbanística dibuixada en la planificació del 22@. “Avui dia tenim les oficines, els lofts i els nous habitatges”. I adverteix que potser en un futur “el que caldrà protegir són aquests edificis”. “Aquests gratacels potser són les xemeneies del segle XXI“, assegura.

“És clar que la transformació del Poblenou està produint alguns desajustos, com l’augment del preu de l’habitatge”
Jordi Fossas, veí del Poblenou

Quan li pregunten sobre si cal protegir el comerç i els veïns, Fossas, té clar que no. Assegura que els veïns sempre troben les alternatives, ja sigui creant cooperatives d’habitatge o de qualsevol altre tipus. “Tenim prou teixit associatiu i, si no, ja ens espavilarem“, conclou. I, sobre el comerç, assegura: “Té les seves pròpies dinàmiques”.

El Poblenou, el primer barri de la costa

Per Fossas, el que diferencia el Poblenou de la resta de barris de la ciutat és el mar. I això que durant anys el barri va viure d’esquenes al mar, perquè hi passaven les vies del tren i, segons explica, era molt difícil arribar-hi. “Tot i així sempre trobàvem la manera d’arribar a la platja” conclou.

“Molta gent del Poblenou anava al Mercat de Santa Caterina i deia que anava a Barcelona a comprar”
Jordi Fossas, veí del Poblenou

Durant anys el tren feia parada al Poblenou i la gent el considerava el primer barri de la costa. De fet, durant la primera meitat del segle XX, el Poblenou estava molt allunyat de Barcelona.

Un dels barris que més ha canviat

Jordi Fossas assegura que el Poblenou és un dels barris de Barcelona que més ha canviat: “Des dels Jocs Olímpics fins avui ha canviat molt, ha canviat més en aquests últims 30 anys que no pas en els 100 anteriors“.

Explica que era un barri humit, amb carrers tallats, no tenia enllumenat, no tenia parcs i quan plovia a Barcelona quedava aïllat de la resta. Ara el barri és totalment diferent. “Tenim una obertura al mar, tenim zones verdes, tenim un barri pla, un barri ben comunicat”, assegura.

Comparteix a: