Veïns, propietaris d’oficines i la Universitat Ramon Llull s’han unit per denunciar l’incivisme que, segons expliquen, pateix la plaça de Castella, al Raval. És el nexe d’unió entre l’Eixample i el Raval, a través del carrer dels Tallers, que la creua de dalt a baix, i punt de trobada de joves que hi queden per beure. A més, les parets d’alguns edificis són plenes de pintades de grafiters i a la nit hi dorm gent als parterres d’herba.
És el cas de l’edifici Luminor, una construcció dels anys 50 d’aire industrial que limita la plaça de Castella per la part baixa. La Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, que pertany a la Ramon Llull, hi va comprar fa dos anys una planta i ja hi ha traslladat un centre de recerca.
El Luminor es troba en plena rehabilitació de la façana, que ja ha quedat restaurada en una de les ales de l’oficina. Al pas dels paletes, però, han tornat els grafiters, que fins i tot s’enfilen els uns a sobre dels altres per pintar els pisos més elevats. Segons Josep Maria Carbonell, degà de la facultat, la situació ha arribat a un punt límit: “Castella està patint un procés de degradació com mai no havia vist”, assegura.
La mateixa opinió comparteixen altres propietaris d’oficines de l’edifici, que expliquen que és una constant trobar gent bevent als peus del Luminor o ampolles buides a terra. Jordi Vilà, que és el president de la comunitat, accepta que la solució per als grafits “és difícil” però demana més actuació policial per dissuadir els “incívics que beuen al carrer”.
I aixo per la nit pic.twitter.com/WuzyEtLHoY
— VEÏNS PLAÇA CASTELLA (@PlacaVeins) 5 de juliol de 2018
Carbonell va un pas més enllà i denuncia passivitat municipal” a l’hora d’afrontar el problema: “Cal una presència efectiva i sòlida de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, però ni els veiem”, argumenta. Tot plegat, per aturar la degradació d’una plaça que “s’està podrint”.
“No pot ser que la plaça de Castella sigui la latrina de Barcelona”
A la denúncia també s’hi ha sumat el propietari d’un dels restaurants de moda de la plaça. Jordi Barri, director general del grup Teresa Carles, explica que el moviment que hi ha a la plaça beneficia el seu negoci, però considera que cal marcar línies vermelles: “No pot ser que la plaça de Castella sigui la latrina de Barcelona”, assegura.
Per denunciar la situació, han creat de forma conjunta un compte de Twitter en què pengen fotografies.