El sector turístic de Barcelona aposta per gestionar l’èxit de la ciutat més que per continuar creixent en xifra de turistes. L’alcalde, Jaume Collboni, ha assegurat que “s’activaran totes les palanques” per evitar les conseqüències de la massificació turística a la ciutat. Ho ha dit aquest dilluns en la convenció anual de Turisme de Barcelona What’s Next. Amb la mirada posada en l’estiu i en la Copa Amèrica, n’hem parlat al ‘bàsics’ amb José Antonio Donaire, geògraf i director de l’Institut de Recerca en Turisme de la Universitat de Girona.

“En districtes com Ciutat Vella i l’Eixample podem dir que hi ha massificació”, ha assegurat l’expert. A més, considera que hem de passar a una nova etapa del turisme que s’ha de basar en la regulació, en la planificació, en el límit i en la gestió del conflicte.

“Nou escenari de més és menys”

Donaire defensa que “hem passat d’un paradigma de creixement a un nou escenari de més és menys” i treballa amb la idea del sobreturisme: “L’impacte del turisme sobre una destinació, o parts d’aquesta, que influeix excessivament en la qualitat de vida percebuda dels ciutadans i/o la qualitat de l’experiència dels visitants de manera negativa”.

Un equipament de primer ordre a cada districte

Una proposta per esponjar el turisme que Donaire creu que funciona és tenir un equipament de primer ordre a cada districte, “perquè el turista es bellugui per tota la ciutat i no per una part petita i congestionada com Ciutat Vella”. Explica que això passa a ciutats com París i que hauríem d’anar cap a un model “més responsable i sostenible”.