L’Ajuntament de Barcelona, amb la coordinació editorial del ‘Crític’, publica ‘Històries de la Model’, una obra dels autors Jordi de Miguel i Susanna Martín en format còmic que s’endinsa en les vivències personals i humanes que van tenir lloc dins i fora de la presó. Ho fa a través de les històries personals protagonitzades per August Gil Matamala, Anna Sallés, els bessons Josep i Maribel Ferrándiz i en Jordi, exmembre de la Coordinadora de Presos en Lluita (COPEL).
Primeres dècades del franquisme
A través dels records de l’advocat d’opositors August Gil Matamala, fill i besnet de presos de la Model, la primera part del llibre recorre la història del centre penitenciari fins a les primeres dècades del franquisme, marcades per les tortures, la misèria i les penes de mort. “Amb 11 anys anava a veure el meu pare a la Model. No era la primera vegada, tinc el record borrós d’anar-hi amb la meva mare a veure altres familiars”.
Per aquest motiu ha explicat que la Model “té presència a tota la meva vida, des que tinc ús de raó, i m’ha condicionat”. Com a advocat “era l’única persona que tenia accés directe al pres durant el franquisme perquè les visites estaven intervingudes”.
Dones a la Model
En la segona part, i des de la seva experiència a la presó, la historiadora Anna Sallés relata les condicions en què vivien les dones amb qui va coincidir el 1962, després de ser detinguda en una concentració en suport dels miners asturians en vaga.
Jordi de Miguel, periodista i guionista d”Històries de la Model’, ha apuntat que “les presons són per si mateixes opaques. Tot el que sigui mirar cap a dins és un esforç que val la pena emprendre”. Sobre les dones protagonistes de l’època, considera que ara encara “no hi ha prou informació i hi ha un buit que encara som a temps d’omplir”.
“El periodisme ens permet fer les preguntes que no es feien aleshores”
Laia Soldevila, periodista i coordinadora de projectes del ‘Crític’, que ha portat la coordinació editorial del projecte, ha posat sobre la taula que el còmic ha estat relatat des del punt de vista periodístic. “El periodisme pot explicar des de l’actualitat què va passar i ens permet fer-nos preguntes que llavors no es van fer”, ha dit durant l’entrevista.
Aquest llibre és el primer de la sèrie “Barcelona, memòria en vinyetes”. La finalitat de la col·lecció és la de recuperar la memòria col·lectiva. ‘Històries de la Model’ pretén explicar com es va viure a dins de la presó, a través de la veu d’alguns dels protagonistes.