Els dilluns ens mirem Barcelona més de lluny, des del ‘Mirador’, del “bàsics”. En aquesta ocasió ho hem fet amb l’activista Fàtima Ahmed. És fundadora de l’entitat Diàlegs de Dona, que treballa al Raval per la integració de les dones des de fa 20 anys. Va néixer a Tetuan, es va criar a Ceuta, va arribar a Barcelona el 1995 i des de llavors no ha parat de treballar per la ciutat. A més, ha estat una de les darreres Creus de Sant Jordi. Ahmed ha reivindicat la necessitat urgent que les institucions barcelonines tinguin representació diversa. “No tenim la consciència de tenir equipaments amb persones d’orígens diversos, que podrien enriquir les institucions. Aquestes persones hi són, amb talent, però no tenen l’oportunitat de representar”, ha dit.

També ha reivindicat el Raval com un espai vital de Barcelona. “Del Raval sempre se n’ha parlat molt, per motius i interessos diferents, però mai se’n destaca la vessant positiva, no sentim a parlar de l’energia que té el barri, de les complicitats que s’hi teixeixen i els referents que n’han sortit”, ha apuntat.

La importància de la xarxa femenina

Ahmed ha parlat de la importància de tenir una xarxa d’acollida quan aterres a una ciutat nova, “en un lloc concret” des d’un país d’origen diferent. “L’acollida a una dona és primordial. Ha de ser càlida i tendra”. La seva experiència en aquest sentit és positiva, perquè explica que ha “tingut la gran sort que en arribar a Barcelona m’he sentit acollida, són les persones qui fan aquest acompanyament”. Quan se li ha preguntat sobre la transformació de la ciutat, Ahmed ha subratllat que “davant d’un conflicte sempre veiem un empitjorament en lloc d’una oportunitat de canvi”.

En preguntar-li pel seu lloc preferit de la ciutat, Ahmed ho té clar: “Els meus llocs especials a Barcelona són els parcs, perquè és on he teixit més vincles amb dones com a espai comunitari”, ha conclòs.