“Quan em pregunten per què no bec no tinc una resposta clara però de vegades m’agradaria preguntar: ‘I tu per què beus?'”. El periodista João França no ha tastat mai l’alcohol. Qui sí que l’ha tastat però ara ha decidit deixar de beure és el periodista cultural i social Yeray S. Iborra. I qui tampoc no beu però en aquest cas perquè està seguint un tractament per superar l’alt índex d’alcohol a la seva vida és Loida Fandos. Amb tots ells al ‘bàsics’ hem debatut sobre la normalitat amb què socialment s’accepta el consum d’alcohol i les dificultats amb què es troben cada vegada que diuen que no en volen beure.

“He tancat festivals sense alcohol”

El Yeray situa el punt d’inflexió en els mesos de confinament: “Vaig deixar de beure i em vaig adonar que la necessitat de fer-ho s’havia esvaït. Quan vam tornar a la vida normal ja no trobava a faltar la sensació de descontrol ni el mal de cap de l’endemà”. Als escèptics que associen el consum d’alcohol amb més “resistència” per allargar la festa, el Yeray els diu que “he tancat festivals sense alcohol i amb un canvi de percepció. Tot el que passa i es genera al voltant de l’alcohol durant la nit, els sopars, quan no beus et trobes davant un espectacle”.

“Potser no cal aguantar tota la nit si no ho vols”

Justament aquesta sobrietat sent espectador de tot el que succeeix en una nit d’oci és el que retreuen els amics a João França: “Em diuen que no els fa gràcia perquè l’endemà jo recordaré tot el que han fet”. El João diu que mai va sentir la necessitat de tastar l’alcohol: “No era el popular de la classe que sortia de festa, vaig poder aguantar molt bé la pressió que hi ha durant l’adolescència”. Ara, d’adult, quan molts li diuen que sense beure no aguantarà fins tard, el João els diu que “potser ha arribat el moment que no cal aguantar amb tothom. A les quatre torno cap a casa i cap problema”.

“L’alcohol t’aïlla, és una via d’escapament per evitar emocions com la tristor”

El cas de la Loida és diferent: “Vaig començar a beure en l’adolescència, a casa hi tenia fàcil accés i després la meva feina, vinculada a l’hostaleria, també va propiciar un consum excessiu d’alcohol”. Ara fa un any i vuit mesos que no consumeix: “Et trobes molt sol al principi però un cop ho superes tens molta recompensa”. A ella l’alcohol la va aïllar: “Et canvia la realitat, és una via d’escapament, per evitar emocions, tristor”.

Tots tres rebutgen pensar que no beure “ens doni cap tipus de superioritat moral. És una decisió personal”. També coincideixen que cada vegada hi ha més referents i influenciadors que no beuen i transmeten la idea que es pot sortir i passar-ho bé sense necessitat de consumir alcohol.

Experts en salut asseguren que no hi ha un consum “saludable” d’alcohol, però sí un consum de risc. Segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona, en homes ho és el consum de 28 unitats setmanals d’alcohol. Per unitat es considera una copa de vi, cervesa, cigaló i xarrup. Un combinat compta per dos. En dones, es consideren de risc 17 unitats d’alcohol.