El 2022 va ser un any sec i càlid, amb onades de calor i nits tropicals, cosa que ha afavorit la proliferació de plagues. Ho constaten les empreses del sector, que han fet més actuacions de control de rosegadors, paneroles, xinxes de llit i aus. Luis Lozano, coordinador tècnic de l’ADEPAP, Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental de Catalunya, ha explicat en una entrevista al ‘bàsics’ que aquest mes de març “ja tenim les primeres plagues” i que “la demanda de serveis contra les plagues de rates ha augmentat a Barcelona”,
“Les rates i els insectes s’estan reproduint més amb les condicions del canvi climàtic i presenten resistència a insecticides i raticides” ha alertat Lozano, que ha apuntat que “la plaga urbana que més ha augmentat els últims anys és la de les rates”.
El canvi climàtic, un factor decisiu per a la presència de rates
En el cas de les rates, l’ADEPAP, alerta que el canvi climàtic afavoreix l’activitat reproductora d’aquests mamífers. Però aquest no és l’únic factor que n’afavoreix les plagues. El president de l’entitat, Quim Sendra, apunta a les restriccions en l’ús de biocides i a “la resistència que aquests animals han desenvolupat a algunes de les substàncies dels rodenticides”.
El turisme és un altre factor d’ampliació de les plagues. Per exemple, “la plaga de xinxes de llit no para de créixer. Les maletes són un vehicle perfecte perquè viatgin”. A més, aquestes “s’alimenten de sang humana i costen d’erradicar perquè ràpidament es tornen a reproduir”.