Al llarg de la història de la música trobem uns pòsits temàtics recurrents i comuns que es repeteixen i un d’aquests és el dels desitjos, que tant es pot analitzar des d’un vessant narratiu, com també melòdic i simbòlic. Descobrim novetats musicals ben diverses que tenen en comú la temàtica dels desitjos, l’anhel, els somnis, aspiracions i obsessions.
1. ‘Globo’
Sen Senra, 2021
Sen Senra actuarà el 14 de gener del 2022, al Palau Olímpic de Badalona
Últim llançament del compositor gallec Sen Senra, un dels exponents més aclamats del neosoul, pop electrònic, trap estatal actual. En el seu cançoner i en especial en aquesta cançó, mitjançant la metàfora del globus, trobem la idea del desig viscut com un afany i una ànsia de voler-ho tot i de voler-ho de pressa, envers la temença i la frustració posterior de no aconseguir-ho o de perdre-ho. És interessant perquè es tracta d’una ambició amb aspiracions i sensacions molt compartides per la generació “millennial”, influïdes pel context social, laboral, relacions personals contemporànies i amb les XS.
2. ‘Always together with you’
Spiritualized, 2021
‘Everything was beautiful’, el novè disc d’estudi de Spiritualized es publicarà el 25 de febrer del 2022
El britànic Jason Pierce, J Spaceman, alma mater de Spiritualized manifesta una llista de promeses i declaracions que responen a un compromís altruista i amorós, en clau de projecció futura, i en què la fita del desig té efecte bumerang: la felicitat de l’altre esdevé en correspondència la d’un mateix. És el primer avançament preciós del disc nou ‘Everything Was Beautiful‘; un projecte en què ha tocat 16 instruments diferents, s’ha gravat en 11 estudis de so i a casa seva, i ha comptat amb una ensemble de més de 30 músics i vocalistes, inclosa la seva filla, seccions de cordes i metalls. Una nova càpsula guaridora de pop-rock lisèrgic, psicodèlic i hipnòtic, que ens prescriu aquest geni musical.
3. ‘Somnis’
Eterna Joventut, 2021
‘Mucho amor’, el disc debut d’Eterna Joventut, quartet format per la Júlia, la Sonia, l’Alicia i l’Asier, es publicarà el 26 de novembre vinent
Eterna Joventut són una banda de Barcelona, originada durant el confinament, i que estrenen el seu primer disc la setmana que ve. Les seves integrants ja tenen un bon bagatge amb projectes com Papa Topo, Masoniería i Las Odio. Les seves cançons ràpides tendeixen cap a un pop molt fresc, el rock garatge i el surf, i les lentes, són balades de tall més mig tempo, emocionals i evocadores, amb picades d’ullet als grups dels 60. D’aquí a ben poc es publica ‘Mucho amor‘, però durant els darrers mesos han avançat cançons, totes magnètiques i “instant hits”. ‘Somnis’ fa clara referència al desig, quan ens acompanya, fins i tot, en l’estat inconscient i introdueix conceptes com l’enyorança i l’exaltació d’unes vivències i sensacions potenciades pel pas del temps.
4. ‘Through me’
Beach House, 2021
Beach House són una de les bandes confirmades del cartell de l’edició del 2022 del festival Primavera Sound
Subgènere del rock alternatiu anomenat pop somiador o oníric —dream pop—, que reconeixem sovint per textures i melodies que creen experiències immersives i transcendentals, un imaginari narcòtic i místic, veus xiuxiuejades o reverberants, murs de so, i lletres introspectives. Un dels referents actuals més rellevants n’és el duet de Baltimore Beach House. La publicació del seu vuitè disc, ‘Once Twice Melody‘, és prevista al febrer, però durant aquests quatre mesos s’anirà desgranant en quatre capítols de quatre cançons. És el primer disc produït de manera íntegra pel duet i la gravació ha comptat amb un conjunt de cordes, en viu, en dos estudis a ciutats tan diferents com Los Angeles i Minnesota, per accentuar la dualitat conceptual del disc.
5. ‘Impuls’
Germà Aire, 2021
El quartet vigatà ha publicat aquesta tardor el seu tercer disc, ‘Gornal’. El títol és un homenatge a una masia de Gurb, amb el mateix nom, que va ser el seu local d’assaig durant més de deu anys
Les lletres i missatges de les cançons de Germà Aire comparteixen una poètica críptica, més abstracta que concreta, i que més que aportar resolucions tancades, obre enigmes. Però en els versos del seu cançoner hi trobem uns factors comuns: la idea del desig com a impuls i voluntat conscient que ens mou a actuar, envers una idea de providència natural i metafísica que guia la nostra existència. Presenten el seu tercer disc, ‘Gornal‘, que ja des del disseny de la portada s’endevina aquest joc de contrastos en què res és el que sembla. Una compilació de perletes de pop flamant que els consolida com una de les formacions actuals catalanes, amb més destresa i domini en l’art de fer cançons.
6. ‘Venga va’
Maria Rodés i David Rodríguez, 2021
‘Contigo’ és el primer disc conjunt de Maria Rodés i David Rodríguez (Beef, La Estrella de David) i que ha comptat amb la producció de Sergio Pérez (Svper).
Aquestes dues figures clau musicals han decidit unir esforços, talent i veus, en aquest disc que es publicava a finals d’octubre. ‘Contigo‘ és un àlbum conceptual que narra de principi a fi una relació amorosa. Aquí trobem empremtes característiques d’aquests dos protagonistes: l’humor, la sensibilitat, la ironia, la tendresa, però des d’unes textures sonores poc habituals en els seus treballs: el country, el bluegrass, americana, ecos de spaghetti western. Un disc romàntic, inspirat i emocional, que va comptar amb aquest avançament ‘Venga va’, en què retrobem la idea del desig com a impuls i força centrífuga.
7. ‘Babylon’
M.I.A., 2021
M.I.A. actuarà el 10 de juny del 2022, dins el marc del segon cap de setmana del festival Primavera Sound
M.I.A. milita a favor d’una repartició més justa dels guanys que genera la música i a principis d’any ja va experimentar amb una exposició d’art digital mitjançant NFTs tokens no fungibles. Amb el mateix sistema acaba de llançar aquesta cançó, els fons recaptats de la qual es destinen a Courage Foundation, organització internacional de defensa legal dels individus i dels periodistes. Es tracta, per tant, d’un nou gest polític d’aquesta artista de Sri Lanka, establerta a Londres. I ‘Babylon’ és un nou himne, que evoca el desig col·lectiu de defensa dels drets i llibertats de les persones. Amb la fusió de jungle, grime i ritmes jamaicans del Londres més underground, aquesta heroïna anticapitalista fuig del “mainstream” i demostra ser, un cop més, una de les creadores més arriscades i exploradores actuals.