setmana arquitectura 2024 barcelona programa mapa

Barcelona es converteix en l’epicentre de l’arquitectura entre el 14 de maig i el 28 de juny amb la celebració de les Setmanes d’Arquitectura, organitzades per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mies van der Rohe.
Durant set setmanes consecutives, aquest esdeveniment ofereix una programació variada d’activitats amb l’objectiu de reforçar la relació entre l’arquitectura i els ciutadans i ciutadanes, amb la vista posada en la cita amb la Capital Mundial de l’Arquitectura Barcelona 2026.


Quan

Del 14 de maig al 28 de juny del 2024


On

En diferents espais arquitectònics de la ciutat. 73 entitats i 12 universitats s’han unit per oferir conjuntament més de 180 activitats.

Mapa d’espais per visitar: consulta’l


Programa, setmana a setmana

Durant aquestes setmana també es podran visitar edificis singulars de la ciutat que no sempre estan oberts al públic, com la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic, l’edifici de l’Agència Espanyola de Meteorologia al Port Olímpic i la Fàbrica del Sol, entre altres equipaments ambientals de la ciutat.

També podràs descobrir els edificis “ocults” durant les Setmanes d’Aquitectura, en col·laboració amb el 48h Open House.

14 de maig:

  • EUmiesAwards Day, al Palau Victòria Eugènia de Montjuïc, una jornada dedicada a la millor arquitectura europea amb conferències dels estudis finalistes i guanyadors, taules rodones i la cerimònia de lliurament dels Premis d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premis Mies van der Rohe – al Pavelló Mies van der Rohe (l’exposició que recull les maquetes, fotografies i vídeos de les 40 obres destacades pel jurat es podrà visitar gratuïtament de dilluns a diumenge, entre el 15 de maig i el 16 de juny).

17 de maig:

  • Conferència de l’estudi japonès Kengo Kuma a l’Escola d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya.
  • 48h Open House Barcelona ofereix Música per arquitectura, que ens proposa relacionar experiències arquitectòniques amb activitats creatives al voltant de la música.

18 de maig:

  • Festes d’Arquitectura 2024 a tots els districtes de Barcelona els dissabtes i diumenges de les Setmanes. Dissabte, 18, a les Corts.

19 de maig:

  • Taller del Globus Vermell a la Fundació Joan Miró: “La ciutat imaginada”, en què la humanitat ha d’explorar l’univers per trobar altres planetes on poder instal·lar-se i desenvolupar vida humana basant-se en l’experiència prèvia que està patint la Terra amb el canvi climàtic.

Festes d’Arquitectura 2024 a tots els districtes de Barcelona els dissabtes i diumenges de les Setmanes (Sant Martí, 4 de maig; les Corts, 18 de maig; Gràcia, 25 de maig; Ciutat Vella, 26 de maig; Sarrià – Sant Gervasi, 1 de juny; Nou Barris, 2 de juny; Sants-Montjuïc, 8 de juny; Horta-Guinardó, 9 de juny; Sant Andreu, 15 de juny i Eixample, 16 de juny).


Del 21 al 23 de maig:

  • Arriba Construmat, la gran fira del sector de l’arquitectura i la construcció, amb les conferències dels estudis guanyadors dels Premis Construmat, centrats aquest any en la sostenibilitat (el 22 de maig).

24 de maig:

  • Espectacle ‘Albada’, una peça de dansa de Gisela Riba dissenyada expressament pel Pavelló de Mies van der Rohe.

25 de maig:

  • El públic familiar podrà visitar el Mercat de Sant Antoni el dissabte 25 de maig (i tots els dissabtes fins al 25 de juny) de 10 a 14 h per gaudir d’una instal·lació efímera de joguines connectades que fomenten el joc a l’espai públic gràcies a Mobile World Capital i Lagula Arquitectes.

Fins al 2 de juny

  • Exposició al Palau Robert: una mirada a la sostenibilitat ecosocial de l’arquitectura i el paisatgisme amb l’exposició “Dues pedres”, sobre la tècnica de la pedra seca, un exemple de construcció sostenible.
  • Exposició al CCCB: una reflexió sobre la sostenibilitat d’un model urbanístic molt concret amb l’exposició “Suburbia” analitzant els aspectes més controvertits del “somni americà” de la casa amb jardí, piscina i garatge als afores de les ciutats, acompanyada d’un programa de debats.
  • Més exposicions: sobre els arquitectes Alfons Soldevila (a l’ETSAB) i Josep Llinàs (al Centre Obert d’Arquitectura del COAC).

28 de maig:

  • A les 18 h: els tres equips multidisciplinaris guanyadors per buscar tres solucions constructives per millorar l’habitabilitat, el confort i el rendiment energètic dels blocs de pisos de Barcelona que han fabricat els prototips que es podran veure al Campus Diagonal-Besòs de la UPC.

31 de maig:

  • Les famílies podran gaudir del taller que organitza l’Institut Municipal de Paisatge Urbà a la mitgera fotovoltaica Mas Guinardó, on podreu fer experiments i entendre els diferents tipus d’energia renovable.

2 de juny:

  • Taller que organitza la Fundació Antoni Tàpies, El museu desplegable, que ens permetrà explorar l’arquitectura de la Fundació a través de jocs.


5 de juny:

  • Tertúlies que organitza l’ARQUIN-FAD al restaurant Giardinetto per celebrar els 50 anys d’aquesta icona de l’interiorisme a casa nostra: el cicle Converses Desenfadades posa en diàleg parelles d’arquitectes i altres professionals de l’àmbit.

6 de juny:

  • Tertúlia al Cafè de l’Òpera que organitza l’Associació de Sèniors Arquitectes de Catalunya ASAC!

11 de juny:

  • Gran nit dels Premis FAD d’arquitectura i interiorisme.

12 de juny:

  • Disciplines artístiques vinculades a l’arquitectura amb ‘Ballant ballàvem’, un solo de dansa contemporània de la companyia Laia Santanach que busca crear un diàleg amb l’espectador en viu en relació amb l’espai. A la Model.

13 de juny:

  • S’inaugura l’exposició “Cities Connection Projects” al MUHBA Oliva Artés amb una mostra de 60 projectes d’arquitectura pública seleccionats de les regions participants en aquesta 7a edició.

16 de juny:

  • Podreu veure la proposta ‘Cortázar en convers(e)acciones’, una instal·lació performativa de Milena Capobianco a través de les escales del Palau Robert.
  • ‘Solstici Sert’, a la Fundació Miró, que ensenya l’edifici en tota la seva bellesa, il·luminat. Homenatge a l’arquitecte de l’edifici Josep Lluís Sert.

Del 17 al 21 de juny:

  • Taller que proposa La ciutat de les d’ombres, per etnografiar l’habitabilitat urbana en temps de mutació climàtica.
  • Les escoles d’arquitectura i disseny de la ciutat obriran les portes: aquesta setmana hi ha propostes de l’ETSAB (Open ETSAB), l’IAAC (Finalpresentations), LCI (portes obertes a la seva nova seu) i Elisava (Degree Show).

25 de juny:

  • Darrer maridatge de música i arquitectura al Pavelló Mies van der Rohe, amb la conferència concert de Gerard Guerra, arquitecte i músic professional.

26 de juny:

  • ARQUIN-FAD organitza la Conferència del president del jurat internacional dels Premis FAD d’arquitectura i interiorisme 2024 amb Jordi Badia a l’auditori del Disseny Hub Barcelona.

27 de juny:

  • Nit de la Construcció, organitzada pel Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Barcelona.

28 de juny:

  • Es podrà visitar als jardins del Palau Robert un “artefacte” que ens proposa l’Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya per reflexionar sobre les transformacions necessàries que haurem d’afrontar des de l’arquitectura en el futur immediat.

Consulta aquí el programa complet



Betevé, amb les Setmanes d’Arquitectura

Coincidint amb les Setmanes d’Arquitectura, el programa Doc’s de betevé, dedicat al documental, oferirà tot un seguit de treballs relacionats amb l’arquitectura. Aquí, el programa, amb títols i horaris.

  • Dissabte 18 de maig (14.30 h) i diumenge 19 de maig (21 h): 
    La vida cotidiana contada a través de la arquitectura. Barcelona 2000-2020′ 
    Ines Alomar i Xavier Gomez Guillamon, Catalunya, 2024, 70′
  • Dissabte 25 de maig (15 h) i diumenge 26 de maig (21 h):
    A Compresión’
    Mateo Halac, Catalunya / Espanya, 2023
  • Dissabte 1 de juny (15 h) i diumenge 2 de juny (21 h):    
    The Architect Series’ (Episode 32) Barozzi Veiga 
    Gianfranco Cesari i Mattia Santi, Italia, 2023
  • Dissabte 8 de juny (15 h) i diumenge 9 de juny (21 h):
    Casa BLOC’
    Patricia Tamayo & Albert Badia, Catalunya, 2023, 80′, 15L-Films. V.O. Castellano / Catalán
  • Dissabte 15 de juny (15 h) i diumenge 16 de juny (21 h):
    ‘Vibra ETSAV’
    Martí Obiols Galí et. al., Catalunya, 2024. Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallés

Comparteix a: