La Setmana Santa ja és a tocar, i un dels senyals que ho mostren és l’arribada de les tradicionals fires de rams a la ciutat. S’hi poden trobar palmes i palmons de totes les mides, rams de llorer i ornamentacions diverses, des de les típiques llaminadures fins a cintes de colors. Com cada any seran a la rambla de Catalunya, entre Aragó i Diputació, i a la plaça de la Sagrada Família. Obriran de 9 a 21 h cada dia, la primera s’allargarà fins al 23 de març i, la de la Sagrada Família, fins al 24.

Una artesania que resisteix

L‘elaboració de palmes i palmons té els seus propis secrets. Es fan servir brots de palmera que han estat tapats perquè el sol no els faci enverdir i han de ser prou tendres perquè es puguin treballar. D’aquí els ve el color groguenc característic. Els palmons solen ser brots sencers, que han estat seleccionats per la seva esveltesa. Les palmes, en canvi, es trenen amb filigranes i flors depenent de la destresa dels artesans.

La Teresa Fernández segueix la tradició familiar que es va iniciar el 1949. S’han especialitzat a fer palmes petites i la tradició, assegura, està garantida ja que els seus tres fills, la Marta, el Víctor i l’Iván, en segueixen fent. És una feina estacional, des de l’octubre, que es cullen les palmes, fins al dia de Rams.

La tradició de beneir la palma

La palma tradicionalment la regalen els padrins als seus fillols, que la porten a beneir el Diumenge de Rams, una diada que va amb les llunes i que aquest any cau el 24 de març. La tradició es recull d’un passatge de la vida de Jesús, quan va ser rebut a Jerusalem per una multitud que brandava palmes i rams de llorer. A més dels què compren palmes i palmons per creences religioses també hi ha qui ho fa per seguir amb la tradició familiar i, especialment, si han estat escollits padrins o madrines.

La tradició també els atribueix propietats com la protecció de la llar i la fertilització de la terra. Antigament, era costum penjar la palma o el palmó beneïts al balcó, però a Barcelona ja se’n veuen ben pocs.