El govern municipal encapçalat per l’alcalde, Jaume Collboni, ha introduït “ajustos” a la reforma de la ronda de Sant Antoni, que va començar aquest mes de gener i que ha d’estar enllestida l’estiu del 2025. Segons expliquen fonts de l’Ajuntament de Barcelona, hi haurà canvis als dos trams de la ronda que s’estan transformant (el tram 1, entre els carrers del Comte d’Urgell i de Villarroel, i el tram 2, entre Villarroel i Casanova).

Al tram 1 ja estava previst que els busos tinguin un vial en sentit de baixada (cap al Mercat de Sant Antoni). Ara bé, en un principi, l’espai per als busos s’havia de fer amb pedra natural i, finalment, el carril es farà amb asfalt. Segons ha argumentat el regidor de l’Eixample, Jordi Valls, a la Comissió d’Urbanisme d’aquest mes de juny, la raó és “una millor conservació” i evitar que les pedres naturals es malmetin com assegura que passa amb la reforma del carrer de Pi i Margall. Al tram 1 també es traslladarà el cordó de serveis al costat Raval de la ronda.

Adeu a la plaça lliure de trànsit?

Una de les característiques més destacades de la reforma prevista de la ronda de Sant Antoni és que el tram 2 (entre Villarroel i Casanova) s’hi havia de crear una gran plaça, amb zona de jocs infantils, i totalment restringida al trànsit. Ara, però, l’Ajuntament ha introduït un canvi al projecte perquè els veïns hi puguin accedir amb el cotxe i per “afavorir una plataforma d’estada, amb els mínims vehicles”. Per justificar aquest canvi, Jordi Valls s’ha preguntat en veu alta a la comissió: “Un taxi pot portar un veí que té la cama trencada? Això és el que estem intentant fer”.

ronda sant antoni reforma
Així hauria de lluir la plaça del tram 2, segons el projecte que es va aprovar inicialment

BComú demana “desfer un nyap”

A la comissió BComú ha portat una proposta que insta l’executiu a tornar al projecte de reforma original i a “desfer un nyap”, segons la portaveu dels comuns, Janet Sanz. El govern del PSC s’hi ha abstingut, igual que TriasxBCN, mentre que ERC hi ha votat a favor i el PP i Vox hi han votat en contra.