El palau del Marquès de Llió és una finca residencial de la segona meitat del segle XIII. Fins a 2012 va ser la seu del Disseny Hub i el Museu Tèxtil i de la Indumentària. Ara se sotmet a una profunda rehabilitació per acollir el gener de l'any que ve el nou Museu de Cultures del Món. L'equipament s'estendrà, a més, al Palau Nadal, just al costat i amb entrada pel mateix carrer de Montcada, antiga seu del Barbier-Muller d'Art Precolombí. Les obres tenen un pressupost de 4,1 milions d'euros i inclouen un reforç de l'estructura, noves instal·lacions i la restauració d'aquests sostres de fusta d'alt valor arquitectònic. El Museu de Cultures del Món proposarà al visitant un viatge per Àfrica, Oceania, Àsia i Amèrica a través de més de mig miler de peces d'art. Bona part de la mostra provindrà de la col·lecció Folch, que la família va cedir a l'Ajuntament el 2011. També hi haurà obres de la Fundació Arqueològica Clos i la col·lecció Duran/Vall-llosera. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Aquest és un equipament cultural de capitalitat. Si nosaltres volem que Barcelona sigui una capital, també una capital cultural, hem de vestir aquells equipaments que ens donen aquest caràcter." Completaran la mostra permanent del nou equipament més d'un centenar d'obres d'art no europeu del Museu Etnològic, a Montjuïc. L'espai està tancat per reformes des de 2012 i quan torni a obrir ho farà només amb obres de la col·lecció catalana. Està per decidir encara si l'Etnològic compartirà director amb el Museu de les Cultures del Món o no. Ho recollirà el pla de gestió, que s'està redactant ara i que inclourà també el pressupost anual del nou museu que afegirà valor al ja concorregut carrer de Montcada.

L’equipament cultural unirà els palaus del Marquès de Llió i el Nadal, antigues seus del DHUB i el Museu Tèxtil i de la Indumentària i del Museu Barbier-Muller d’Art Precolombí, respectivament. Els dos espais estan sotmesos a unes obres de remodelació profunda que han de culminar a la tardor i que tenen un pressupost de 4,1 milions d’euros. Se’n reforçarà l’estructura, s’hi faran noves instal·lacions i es restauraran uns enteixinats de fusta d’alt valor segons els experts. En total, més de 2.800 metres quadrats de superfície útil.

El Museu de Cultures del Món pretén ser “un equipament cultural de capitalitat”, segons Jaume Ciurana. L’espai serà un aparador de l’art d’Àfrica, Oceania, Àsia i Amèrica, amb 550 obres repartides en tres plantes. Bona part del fons prové de la col·lecció cedida per la Fundació Folch a l’Ajuntament l’any 2011. Dels 2.300 objectes cedits se n’exposaran 379. Completaran la mostra permanent 117 peces del Museu Etnològic i 61 més de dues grans col·leccions d’art no occidental, les de la Fundació Arqueològica Clos i la col·lecció “Duran/Vall-llosera”.

A banda, a la planta baixa del nou museu hi haurà exposicions de petit format sobre la història de les col·leccions i els seus creadors: Albert Folch, August Panyella i Eudald Serra. També es dedicarà una mostra al valor arquitectònic i històric dels edificis del museu. La primera exposició temporal que acollirà el Museu de Cultures del Món serà “Escriptures”, comissariada per Miguel Peyró. A més, s’hi han previst activitats educatives per a escoles i adults.

Amb l’obertura del Museu de Cultures del Món, el Museu Etnològic, a Montjuïc, exposarà només la col·lecció catalana. Ciurana no ha confirmat si els dos museus compartiran el mateix director o no. “La decisió es prendrà properament”, ha indicat. Quedarà recollit al pla de gestió que encara està en fase de redacció, així com el projecte executiu de museografia. Tampoc no hi ha xifres del pressupost anual de l’equipament.