A pocs metres del Club Natació Barcelona, al mig del mar, davant de la platja de la Barceloneta, es va celebrar l’any 1908 el primer partit de waterpolo de l’estat espanyol.

El primer partit, entre els Blaus i els Blancs

El matx el va organitzar la Junta Directiva del Club Natació Barcelona, presidida aleshores per Bernat Picornell. Feia només vuit mesos que s’havia fundat el club. Es va jugar entre dos equips que tenia: els Blaus i els Blancs. El resultat va ser d’empat a 2.

El partit es va fer dins el mar, amb un espai de joc de les mides que ja es feien servir a Europa. Feia uns 50 metres i no s’hi podia anar més endins perquè la creixent profunditat del mar hauria dificultat l’ancoratge de les porteries. Les onades van condicionar el joc. Una de les tàctiques, per exemple, era xutar quan ja havia passat l’onada perquè el porter estava més baix.

El primer partit internacional de l’estat

El partit, com tots els actes que celebrava el club, es va anunciar al diari. Això va fer que hi assistís força gent. Els espectadors es van posar a la sorra de la platja. Va tenir tant d’èxit que, aprofitant la presència d’un vaixell de l’Armada anglesa, es va organitzar un segon enfrontament entre els mariners anglesos i l’equip del Club Natació Barcelona. Van guanyar els anglesos per 0-4, però les cròniques de l’època van dir que s’havia vist un gran partit. Aquell va ser el primer matx internacional no oficial de l’estat espanyol.

L’origen del waterpolo

El waterpolo va néixer a mitjans del segle XIX a Anglaterra. Hi ha qui diu que el van començar a practicar els nedadors per distreure’s després dels entrenaments. També es diu que es feia en forma d’espectacle per entretenir els espectadors de la monotonia de les curses de natació.

Al principi, en deien rugbi aquàtic, “water-rugby” en anglès, per la similitud entre els dos esports. No hi havia porter i, per marcar, la pilota s’havia de deixar en una zona, sense llançar-la. A cada ciutat anglesa es jugava amb unes normes diferents. El 1870, la London Swinning Club va establir-ne un reglament. Aquell mateix any, el 12 de juliol, el diari ‘Times’ va publicar la primera notícia respecte d’aquest esport. El nom està compost dels mots “water”-“aigua”- i “polo”, una paraula tibetana que podria venir del polo, l’esport sobre cavalls.

L’any 2008, el Club Natació Barcelona va organitzar un partit de waterpolo per commemorar els 100 anys d’aquella primera disputa. Ho va explicar Valentí Ambrós, soci del Club Natació Barcelona, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a