Després de mitja vida dedicada a treballar a grans empreses, Xuan Lan va decidir fer un canvi de vida i dedicar-se a la seva passió, el ioga. I aquest canvi el va fer a Barcelona, on s’havia traslladat per treballar en el sector financer. Una història que explica amb tot detall al seu últim llibre, La buena hija vietnamita (Grijalbo, 2024), i de la qual n’ha parlat al betevé directe.
Ara és un dels grans referents d’aquesta pràctica: mestre, divulgadora, escriptora, empresària i influencer amb més de tres milions de seguidors. Les seves classes en línia es van fer molt populars durant la pandèmia, cosa que la va portar a crear la plataforma XLY Studio. També és cofundadora del Free Yoga, el dia de pràctica multitudinària al carrer, com la del 2017 al passeig de Lluís Companys, entre moltes altres activitats.
Per Xuan Lan, a diferència de la seva vida empresarial anterior, “el ioga m’ha aportat estabilitat mental”. I aquesta millora és el que vol fer arribar a tothom qui vulgui créixer en aquest aspecte: “Si jo aconsegueixo ser millor amb el ioga, m’agradaria que altres persones trobessin també el seu propi camí”. Xuan Lan assegura que “el ioga ens aporta eines per gestionar els problemes d’estrès i de salut mental”, i té l’avantatge, afegeix, que “ho pot fer tothom”.
L’òrgan de la respiració és el nas, la boca és per menjar”
Aprendre a respirar pel nas
El ioga dona molta importància a respirar pel nas, tant per inspirar com per exhalar, Xuan Lan és clara i contundent, “l’òrgan de la respiració és el nas, la boca és per menjar”. I afegeix que la importància de la respiració és que és “una àncora” que ens obre les portes al món interior i la meditació.
El ioga a occident, cosa de dones
A les classes de ioga hi ha una immensa majoria de dones, per Xuan Lan això passa perquè “les dones tenen un moment en la vida d’introspecció on es pregunten què fer amb la seva vida”, i el ioga ajuda per aquesta reflexió amb la mirada interior.
Els homes, en canvi, en general, “aquest treball prefereixen fer-lo amb un terapeuta i el ioga el veuen com massa suau (que no ho és) i prefereixen anar al gimnàs a aixecar peses”. A més, afegeix, a molts homes també els falta “la competició”, guanyar, que al ioga no hi és. A tots els homes que troben el ioga massa suau, Xuan Lan els repte a anar a una de les seves classes per comprovar que pot ser “no gens fàcil” i que sí que tonifica.