equip Vall d'Hebron pacients oncologia 90 dies
Foto: Vall d'Hebron

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha desenvolupat un model predictiu que ajuda els oncòlegs a identificar quins pacients amb càncer metastàtic i tractament sistèmic que ingressen a urgències, principalment per dolor, febre o ofec, tenen més risc de morir en els següents 90 dies. Aquest és un projecte fet en col·laboració amb l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital del Mar i ha estat publicat a la revista mèdica The Lancet.

L’eina ha estat batejada amb el nom de PROMISE score i és una aplicació web que busca assistir els equips mèdics per identificar quins pacients tenen més possibilitats de sobreviure sense haver de fer-los més proves addicionals i ajudar-los a prendre decisions.

Ajuda a estalviar el patiment extra

“El model que hem desenvolupat té un ampli poder predictiu per als pacients amb un pronòstic favorable, amb els quals podem apostar amb més convicció per intervencions terapèutiques agressives”, explica el doctor Oriol Mirallas, adjunt del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron i investigador de la Unitat d’Investigació en Teràpia Molecular UITM-CaixaResearch del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

També, gràcies a aquesta eina, als pacients amb un alt risc de mortalitat se’ls poden evitar tractaments invasius que no en milloraran el pronòstic i estalviar-los un patiment extra.

Els més de 40 professionals que han desenvolupat l’eina apunten que les estimacions de supervivència són un element clau a l’hora de prendre decisions en les cures dels pacients oncològics. “Fins ara, els professionals fèiem servir dades clíniques, validades en pacients ambulatoris, com l’estadi del tumor, la resposta al tractament o el nivell funcional del pacient segons l’escala ECOG”, ha exposat Mirallas. I ha afegit: “Ara tindrem una dada objectiva i quantificable que ens ajudarà a saber quina serà l’evolució del malalt quan ingressi a planta”.

Com s’ha creat?

Per crear aquesta aplicació, s’ha analitzat una mostra de 1.009 pacients, 749 que estaven ingressats al Vall d’Hebron i 260, a l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital del Mar, que han jugat el paper de grup de validació. En el moment de l’ingrés, els pacients tenien més de 18 anys, un tumor sòlid avançat o metastàtic confirmat, havien rebut tractament com a mínim sis mesos abans de l’hospitalització i van estar hospitalitzats a urgències o a planta un mínim de 24 hores. La mitjana d’edat era de 65 anys i el 51 % eren dones.

L’aplicació web avalua valors com l’alt nivell de LDH (càrrega tumoral), neutròfils (inflamació) i albúmina (proteïna que indica l’estat de nutrició del pacient). El PROMISE, llavors, calcula un algoritme que ajuda a identificar aquells pacients que tindrien una supervivència superior a 90 dies sense haver de fer proves addicionals. “El percentatge de supervivència és una dada objectiva que ajuda l’equip mèdic a prendre decisions clíniques, però la planificació de l’estratègia final es farà sempre en consens amb els pacients, les seves famílies i el metge tractant”, ha precisat el doctor Oriol Mirallas.