El mes de setembre ja és història

, un mes més càlid de l’habitual a Barcelona com ja era d’esperar –fins a dos graus per damunt de la mitjana a l’Observatori Fabra respecte del període de referència 1971-2000- i molt irregular pel que fa a les precipitacions a causa de les tempestes. Si bé en alguns barris hi ha caigut la pluja que marquen les estadístiques, en d’altres s’ha quedat força per sota. A l’Observatori Fabra, a tall d’exemple, s’han recollit fins a 75 litres per metre quadrat, un valor a l’entorn de la normalitat, però a l’observatori de BTV -al Poblenou- tan sols n’hem acumulat 38 litres.

Els models estacionals de previsió de l’agència nord-americana NOAA parlen d’un octubre més eixut de l’habitual a bona part del continent europeu. En algunes regions a tocar del Mediterrani, entre les quals hi ha Catalunya, apunten que les precipitacions podrien ser més pròximes a la normalitat. Cal tenir present que un octubre “com cal” és especialment plujós a Barcelona i a molts sectors del litoral i el prelitoral. A la capital catalana el desè mes de l’any hi plou de mitjana entre sis i set dies, s’hi acumulen fins a 91 litres per metre quadrat a l’Observatori Fabra o a l’aeroport del Prat (període de referència 1981-2010).

Les temperatures mitjanes, en canvi, sembla que es podran ubicar entre 0,5 i un grau per damunt de les habituals, un fet general també en el conjunt d’Europa i que segueix la tendència d’un 2016 especialment càlid a tot el planeta.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a