Amb una diferència de 50.000 vots, ara el país s’enfronta a un futur incert. Ningú no sap en exactitud què passarà a partir d’ara. El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha assegurat que l’alto bilateral del foc seguirà vigent i que continuarà treballant perquè arribi la pau al país. Ja anunciat que es reunirà pròximament amb totes les forces polítiques.

Per una altra banda, les guerrilles de les FARC també han assegurat, a través de les xarxes socials, que segueixen fermes en la voluntat d’aconseguir la pau definitiva. Qui n’ha sortit reforçat dels resultats ha estat l’expresident Álvaro Uribe, que era una de les poques veus públiques que han fet campanya pel “no”.

Durant tot el diumenge 18.500 colombians residents a Catalunya van votar al consolat de Barcelona, on es va respirar un ambient esperançador. La majoria es mostraven satisfet amb l’acord signat pel president, Juan Manuel Santos, i les FARC.

L’altre col·lectiu que ha viscut pendent dels resultats del referèndum han estat els barcelonins que viuen a Colòmbia. Borja Rius, un politòleg que viu al país, ha parlat amb BTV ràdio per explicar com s’han viscut els resultats. “La gent està molt sorpresa i encara no són capaços de treure’n conclusions”. Rius ha explicat com aquest és un conflicte que es viu de diferent manera segons el territori. A les parts més afectades per la guerrilla ha guanyat el “sí”, mentre a les grans ciutats ha sortit el “no”. El barceloní assegura que aquest fet segurament es deu al fet que els llocs que viuen molt de prop el conflicte tenen ganes que s’acabi al més aviat possible, mentre les grans ciutats, com que no viuen tan directament el conflicte, no ho tenen tan clar.