Així era un pis de la Casa Bloc l'any 39, quan es va acabar de construir. Els arquitectes Josep Lluís Sert i Josep Torres Clavé van distribuir aquests 60 metres quadrats de manera molt diàfana: a una banda del passadís d'entrada, el lavabo i el safareig; a l'altra, la cuina, que aquí ha recuperat l'equipament propi de l'època. I pujant les escales, els dormitoris, en aquest cas dos, tots amb llum exterior i ben ventilats. LLUÍS RECODER, conseller de Territori i Sostenibilitat "És un pis dels anys 30 molt avançat al que era l'època. Això és gràcies al fet que hi havia una administració que ho va impulsar i després uns arquitectes que eren racionalistes però eren humanistes, també, i pensaven en el benestar de tothom." La recuperació de l'aspecte original d'aquest habitatge ha tingut cura de tots els detalls. Els mobles són de l'època o bé construïts amb dissenys originals. El Disseny Hub Barcelona hi ha treballat durant dos anys en col·laboració amb l'Institut Català del Sòl. La Generalitat continua sent la propietària de la Casa Bloc i durant els darrers anys ha fet obres de millora a tot l'edifici, on 169 famílies hi viuen de lloguer. L'Habitatge 1/11 es podrà visitar a partir del 20 de març amb reserva prèvia al Disseny Hub de Barcelona.
La Casa Bloc es va construir entre 1932 i 1939 sota la direcció dels arquitectes Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana, membres del Grup d’Arquitectes i Tècnics pel Progrés de l’Arquitectura a Catalunya (GATCPAC). Aquest grup va revolucionar la construcció i l’urbanisme de l’època, apostant per solucions sòbries i molt funcionals per a tota la població.
Després d’anys en què l’habitatge social prenia forma de “cases barates”, la Casa Bloc va representar una nova forma de pensar l’allotjament de les famílies obreres. Sert i Torres Clavé van dissenyar cinc blocs de pisos dúplex de 60 o 70 metres quadrats. Els blocs s’encadenen en forma d’S i formen uns grans interiors d’illa que faciliten que els habitatges tinguin llum natural a totes les estances. L’accés als pisos es fa per unes galeries exteriors pensades per promoure la convivència de tots els veïns.
Habitatges senzills i funcionals
Dins els habitatges, els arquitectes van evitar situar-hi cap element innecessari i van optar per la funcionalitat màxima. Un petit passadís dóna accés a l’estança principal i menjador, amb sortida al balcó, orientat cap a les bandes més assolellades. El lavabo està separat de la dutxa i el safareig per un petit mur que no arriba al sostre per deixar passar la llum. La ventilació, en un pis que dóna a banda i banda de l’edifici, és màxima en obrir les finestres.
La iniciativa del pis museu ha retornat l’aspecte original al pis número 11 de la primera planta del segon bloc. Es tracta d’un prototip una mica més petit que d’altres (dos dormitoris, en lloc de tres o quatre), però molt significatiu de com van ser pensats els habitatges de la Casa Bloc. La cuina i el lavabo han estat restaurats amb peces originals recuperades d’un altre habitatge en desús. Els mobles s’han triat segons l’estètica racionalista de l’època: les cadires són del model B751 i la taula del menjador és dissenyada per l’arquitecte hongarès Marcel Breuer, uns dels mestres del moviment modern.
Les reserves per visitar el pis museu de la Casa Bloc es poden fer a través de les dades de contacte del Disseny Hub Barcelona.