(ANC/Redacció) La UB ha assegurat que els acampats al claustre de l’edifici històric no interfereixen en la zona de votació per a les eleccions del 12-M. “Hem vetllat perquè els espais que acullen la seu electoral reuneixin els requisits i esperem que es pugui votar amb tota normalitat”, ha assenyalat el vicerector de política d’internacionalització de la UB, Raúl Ramos, en una entrevista aquest dissabte a Catalunya Ràdio.
Les votacions es podran fer “amb normalitat”
Ramos ha afegit que la voluntat dels acampats és “no interferir en el procés electoral de cap manera i, tal com estan repartits els espais de votació, això no passarà“. “Es podrà fer amb normalitat”, ha insistit Ramos, que tampoc creu que hi hagi resistència dels estudiants en cas de desallotjament per part dels Mossos d’Esquadra.
“Esperem que un col·lectiu que està lluitant per acabar amb un conflicte violent, tingui certa coherència i entengui el context de la situació”, ha reflexionat en veu alta el vicerector de política d’internacionalització de la UB. “Però penso que aquesta situació no es produirà”, ha precisat Ramos, que ha agraït la “voluntat de col·laboració” dels acampats a l’edifici històric de la UB. “Hem tingut diferents contactes i en celebrem la bona disposició, que esperem que continuï el temps que duri l’acampada”, ha conclòs el vicerector de política d’internacionalització de la UB.
No s’ha ordenat desallotjar-los
Per la seva part, Marc Marsal, expert en dret electoral, ha apuntat en declaracions a RAC 1 que la Junta Electoral no ha ordenat el desallotjament, i si l’acampada no interfereix en la jornada electoral no caldrà aquesta mesura. En aquest sentit, ha remarcat que s’ha de vetllar perquè l’acampada no sigui al local electoral i que el circuit cap al col·legi estigui lliure, i ha recordat que les tendes estan situades a un claustre interior de la UB, no al local electoral. També caldrà vigilar que els acampats no incideixin en la llibertat i tranquil·litat que han de tenir els electors. “Si algunes persones volguessin traslladar-se i condicionar el vot s’haurien de prendre mesures”, ha explicat.
“L’acampada no afecta el col·legi electoral ni els circuits per accedir-hi”
A parer seu, els més ben posicionats per decidir són els presidents de les meses electorals d’aquest col·legi i els Mossos, que valoraran si hi ha interferències, però ha dit que, en principi, tal com està plantejada l’acampada, “no afecta el col·legi ni els circuits per accedir-hi, i no hi ha interferència de missatges electorals”. “No és un eslògan d’un determinat partit polític”, ha afegit, i ha recordat que l’1 de maig es va celebrar la tradicional manifestació pel Dia del Treball i no es va prohibir.
Ara bé, també hi ha la possibilitat que hi hagi algun recurs i la Junta Electoral hagués de posicionar-se. Marsal ha recordat que l’any 2019 també hi havia una acampada a prop de l’edifici històric de la UB, però en aquest cas a l’exterior, a la plaça Universitat, i es va permetre perquè els circuits per anar a votar estaven garantits. En qualsevol cas, ha recordat que el període electoral “no és un període de supressió de drets”, i per això “cal fer compatibles una cosa amb l’altra”.