Més de 200 persones han participat a les Jornades Feministes: Aliances i Treball Sexual, que coincideixen amb la celebració, aquest dijous, del Dia Internacional contra les violències contra les dones que exerceixen la prostitució. Les activitats, que continuaran aquests dijous a porta tancada amb grups de treball, compten amb ponents internacionals com l’antropòloga suec a Petra Östergren a més d’entitats com Putes IndignadesCalala – Fondo de Mujeres.

Una de les línies de treball de les jornades, d’àmbit europeu, és plantejar un model legal consensuat i propi que no “criminalitzi amb polítiques abolicionistes” ni afavoreixi “únicament els empresaris d’aquest àmbit”. En qualitat de dones feministes, afirmen que no volen caure a la trampa d’haver de triar entre el model alemany que legalitza la prostitució o el suec que penalitza el client i demanen vetllar pels drets de les persones. Velocci opina que “quan parlem de prostitució sembla més difícil parlar de drets, quan no hauria de ser així,” i ha defensat un camí que respecti els drets humans i laborals de les treballadores, com passa en qualsevol altra activitat econòmica.

Paral·lelament, el debat vol servir també per generar encara més aliances entre el moviment feminista i les treballadores sexuals, un aspecte essencial, segons Velocci, per unir forces per reivindicar-ne els drets. En el pla concret es proposa “articular campanyes conjuntes, espais de trobada i, d’alguna manera, tenir una agenda comuna per avançar en les reivindicacions de drets”.

Pel que fa al tràfic de persones, Velocci ha criticat que les polítiques enfocades a eradicar aquestes pràctiques estan “manipulades per necessitats electorals i plans estatals que no serveixen per a res” i que contribueixen a criminalitzar “les persones que es prostitueixen”. Segons Velocci, “necessitem dades rigoroses, polítiques més afinades per no abordar la globalitat i no fer res”.