L'ONG denuncia que a Catalunya el racisme s'ha normalitzat. ALBA CUEVAS, directora de SOS RACISME "Fa uns anys es deia: no sóc racista però i sortien tots els tòpics. Ara es diu: sóc racista, i què?" Segons l'organització, això es deu a la manca de polítiques antidiscriminatòries, que les institucions i els partits polítics defugen d'aquesta qüestió i a la crisi econòmica. En aquest 2011 a la seu de SOS RACISME hi van arribar 605 casos, dels quals 225 van derivar en actuacions concretes. Al servei d'atenció i denúncia de l'entitat els casos que més han rebut són les agressions i abusos dels cossos de seguretat, com per exemple en batudes policials, els conflictes entre veïns i les discriminacions en serveis no bàsics, com la concessió d'un préstec. Tot i això, l'entitat s'ha mostrat preocupada per l'increment de conflictes entre veïns. Asseguren que la mediació en aquests casos ja no funciona i s'ha de solucionar per la via penal. ALBA CUEVAS, directora de SOS RACISME "El conflicte entre el del tercer i el cinquè acaba en el jutjat. Només és la punta de l'iceberg." Precisament la via penal va ser el recurs més utilitzat durant el 2011 per SOS Racisme per solucionar els conflictes. Ara l'organització alerta les institucions que calen mesures concretes per frenar el racisme i agilitzar els tràmits per resoldre més ràpid les denúncies.

SOS Racisme ha presentat l’informe anual corresponent a 2011. La conclusió principal de l’estudi és que el racisme s’ha “normalitzat” a Catalunya. Segons la directora de l’entitat, Alba Cuevas, “fa uns anys es deia: jo no sóc racista” i ara “es diu: sóc racista, i què?”.

L’informe conclou també que les actituds racistes han augmentat i també s’han fet més greus. Ho atribueix a una manca de polítiques antidiscriminatòries i la “covardia” de les institucions i partits polítics que, com a resposta “l’avenç del discurs racista han optat per mirar cap a una altra banda”. També hi influeix la crisi econòmica, que “ha augmentat les desigualtats i enfronta sectors de la població en la lluita pels recursos”.

L’any passat van arribar a SOS Racisme 605 casos, dels quals 225 van derivar en actuacions concretes.  La majoria estaven relacionats amb actituds racistes dels cossos de seguretat -per exemple, en batudes policials-, conflictes entre veïns i discriminacions en serveis no bàsics -com la concessió d’un préstec-. L’associació alerta especialment de l’increment de conflictes entre veïns. Diu que, en aquests casos, la mediació ja no funciona i s’han de solucionar per la via penal.