(ACN) La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha demanat a l’Ajuntament implementar un Respir Plus per a persones menors de 60 anys amb la major brevetat possible. Es tracta d’una prestació social de caràcter econòmic dirigida a persones grans en situació de dependència i que requereixen un suport continuat en el dia a dia. Els ajuts faciliten que puguin pagar un servei per millorar la seva qualitat de vida i la dels seus cuidadors.
La Sindicatura de Greuges de Barcelona considera que el requisit que limita l’edat per accedir al Respir Plus pot ser discriminatori, ja que d’aquesta manera només es dirigeix a les persones grans i exclou la resta de col·lectius, com poden ser les persones joves en situació de dependència. Per això, el síndic, David Bondia, defensa que si cal fer un pla pilot del Respir Plus es faci aquest mateix any.
Mesura reivindicada per famílies amb menors dependents
La Sindicatura de Greuges fa aquesta recomanació després que diverses famílies amb fills amb graus II o III de dependència, i en molts casos amb graus de discapacitat reconeguda del 65 % o superior, van dirigir-s’hi per reclamar el Respir Plus per a menors de 60 anys. Aquestes famílies van denunciar que s’havien reunit amb representants municipals per sol·licitar aquesta mesura, però no havien aconseguit una resposta concreta. Lamenten que quan els fills són menors d’edat sí que hi ha més recursos de Respir, però quan passen a ser majors d’edat es restringeix molt l’accés a aquests recursos. Diuen, a més, que els mitjans privats poden ser inassolibles econòmicament per a moltes famílies.
Per accedir a un Respir Plus cal tenir 65 anys o més (excepcionalment es poden admetre persones de 60 a 64 anys) i estar empadronat i residir en un domicili particular a la ciutat de Barcelona de manera continuada durant els cinc anys anteriors a la data de prestació de la sol·licitud.
L’Ajuntament analitzarà la situació
L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) ha manifestat a la Sindicatura de Greuges de Barcelona que està analitzant la demanda del sector i les diferents modalitats de Respir possibles. Un dels col·lectius en els quals s’ha copsat una necessitat més “flagrant” és el de famílies monoparentals amb fills amb discapacitat. L’IMPD afegeix que, una vegada analitzada i dimensionada la necessitat, caldrà definir el model de prestació del servei i dotar-lo de pressupost. En aquesta línia, hi ha la voluntat de poder activar aquest servei al més aviat possible i donar resposta a les demandes de les famílies.
Tot i aquest posicionament de l’Ajuntament, la Sindicatura recorda que des de la primera convocatòria del Respir Plus l’any 2013 fins a l’actualitat, el consistori no hagi pogut articular un programa amb un abast més ampli per a les persones amb dependència de totes les edats.