Creix el malestar per la no renovació de nou docents de l’Institut Milà i Fontanals del Raval. Les famílies i l’assemblea docent del centre apunten que les raons de direcció perquè no continuïn al centre el curs vinent “no són professionals sinó, personals i arbitràries”. A aquestes crítiques s’hi sumen ara sindicat educatius com la CGT i la USTEC, que creuen que aquest és un exemple de la “clara deriva antidemocràtica” que s’està vivint a centres catalans amb l’aplicació del decret de plantilles i direccions, que permet als equips directius decidir algunes places interines dels centres.

Denuncien “mal clima al centre”

En una compareixença aquest dilluns, docents i representants de l’AFA del centre han sumat el suport d’altres entitats, com la Xarxa Veïnal de Raval, Fem Sant Antoni, la Fundació Taller de Musics o l’AFA de l’Institut Pau Claris. A la roda de premsa, una de les professores del centre, la Núria Conejero, ha explicat que denuncien els fets perquè “és l’últim recurs després del silenci de la direcció” i lamenten que no s’hagi mediat per “restaurar el bon clima al centre”.

També des de l’AFA de l’Institut Milà i Fontanals carreguen contra l’equip directiu, al qual acusen “de sistemàticament no haver escoltat”. Lamenten que en els últims cursos han tingut fins a tres direccions diferents i que al curs vinent un 40 % de la plantilla serà diferent perquè als nou docents no renovats, cal sumar-hi set professors més que marxen per discrepàncies amb la direcció i sis més per altres motius. Els docents alerten de la “inestabilitat” de la plantilla, que diuen suposa “un desequilibri important” per al projecte educatiu d’aquest centre de màxima complexitat.

El Consorci dona suport a l’equip directiu

Fonts del Consorci d’Educació de Barcelona expliquen que donen suport a la decisió de la direcció, que segueix els “procediments per exercir les competències que li atribueix l’actual marc normatiu en la configuració de la plantilla del proper curs” i remarquen que s’ha seguit tots els procediments establerts per no renovar els professors.

Menys poder dels claustres educatius

Des de la USTEC, Marina Pérez ha explicat que amb l’actual decret els claustres han perdut poder de decisió, que ara s’ha concentrat en els equips directius. “L’opinió personal de direcció preval sobre els fets objectius”, ha detallat. En les últimes setmanes, part del claustre i les famílies s’han mobilitzat per denunciar la situació. Adverteixen que hi ha un clima de tensió que afecta el benestar i l’aprenentatge dels alumnes i provoca desgast emocional als professors.