L’Associació de Veïns del Clot – Camp de l’Arpa reclama que s’acabi l’afectació urbanística del 1976 que condiciona bona part de les finques del carrer d’Aragó. És el pla responsable que els edificis nous es construeixin uns metres més enrere i que el carrer tingui la forma que té, a dentades, que genera mitgeres. Aquesta particularitat ha deixat les finques centenàries del carrer, que estan afectades pel pla, fora de la protecció del nou pla de patrimoni dels dos barris, que acaba d’enllestir l’Ajuntament.

Volen que s’incloguin dins el pla de patrimoni

Precisament, per poder protegir els edificis patrimonialment l’entitat veïnal ha demanat que es desafectin una desena de les finques històriques del carrer d’Aragó, així com les del carrer del Freser, que es troben en la mateixa situació. Han inclòs la demanda dins el paquet d’al·legacions que han presentat al pla de patrimoni dels dos barris, que ja ha superat l’aprovació inicial i que ara està en espera de l’aprovació definitiva.

Una afectació que condiciona el dia a dia dels veïns

L’afectació, a més, condiciona el dia a dia dels veïns. En Diego Coca viu en una de les finques afectades i explica que, legalment, el consistori podria expropiar els pisos en qualsevol moment. Un fet força improbable, però que es té en compte, per exemple, quan es demana una hipoteca. Coca reconeix que, quan va comprar-se el pis en una de les finques centenàries del carrer d’Aragó, va tenir problemes amb el banc a l’hora de demanar la hipoteca.

L’objectiu, evitar que s’enderroquin les finques centenàries

L’associació de veïns considera que el planejament del 76 està obsolet, ja que es va concebre precisament per augmentar el volum del trànsit rodat pel carrer, segons explica Miquel Catasús, de l’AV del Clot – Camp de l’Arpa. “La tendència actual no és aquesta i és molt improbable que el pla es dugui a terme en la seva totalitat”, reconeix. Per això, la millor opció és desafectar les finques i protegir-les per conservar el patrimoni.

Des d’Urbanisme reconeixen que es valoraran les aportacions que s’estiguin fent al pla de patrimoni, un cop finalitzi el període d’exposició pública per continuar amb la tramitació del document i aprovar-lo provisionalment en el marc del plenari. Serà l’últim tràmit municipal abans d’elevar-lo a aprovació definitiva a la Subcomissió d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya.