(ACN/Redacció) Segons dades obtingudes per l’ACN, ara mateix només acredita el C2 el 25 % de l’actual plantilla docent catalana, ja siguin funcionaris, interins, substituts o personal laboral. El tenen el 29,2 % dels professors de secundària i el 21 % dels mestres de primària. El govern vol que el nivell C2 de català sigui un requisit per a tots els docents que accedeixin al sistema a partir del curs 2025-26. És el que va establir el Decret del règim lingüístic —actualment suspès de forma cautelar pel TSJC—, que vol reforçar el català a l’escola en diferents fronts.
Dos de cada 10 mestres a la primària
La comarca del Barcelonès es troba a la franja baixa de Catalunya. És la que té més docents (17.960), però només acrediten el nivell un 21,1 % del total. El nivell més baix és el dels mestres (16,7% a primària) i puja una mica entre els docents de secundària (26,1 %). A la part alta de la llista hi ha el Lluçanès, amb un 100 % de docents acreditats, seguits del Pla d’Urgell (49 %), el Segrià, les Garrigues, l’Alt Urgell, la Segarra, el Pallars Jussà i la Noguera, tots per sobre del 40 %.
Pendents de la justícia
El govern va recórrer dimarts contra la decisió del TSJC de suspendre cautelarment el decret en què s’inclou l’obligatorietat de tenir el C2 entre els nous docents a partir del curs 25-26. Si s’acaba aplicant el decret de règim lingüístic a les escoles i instituts, a partir del curs 2025-26 aquests baixos percentatges augmentaran, perquè totes les contractacions tindran com a requisit que els professionals disposin del coneixement superior, nivell C2, oral i escrit, de la llengua catalana.
Necessari per a equips directius el 2027-2028
A més, el text concreta que els docents en actiu que vulguin promocionar o exercir en diferents rols com, per exemple, per ser director o inspector, hauran d’acreditar el C2 a partir del curs 2027-2028. El text afegeix, però, que això serà així “si ho determina el departament competent en matèria educativa”.