La situació que s’està vivint aquests dies al País Valencià a causa de les pluges torrencials ocasionades per la DANA fa que busquem respostes per saber com caldria haver actuat i com no. Amb l’objectiu d’analitzar els efectes del temporal, hem convidat al betevé directe la doctora en Ciències Físiques per la UB Carme Llasat, el director del CREAF i catedràtic d’Ecologia de la UAB, Joan Pino, i el climatòleg i catedràtic de Geografia Física de la UB Javier Martín Vide.
Els efectes de la DANA eren previsibles?
Les conseqüències de la DANA es podien preveure? Quines són les zones de més risc d’inundació a Catalunya? El climatòleg i catedràtic Javier Martín Vide ha explicat que la DANA “estava ben prevista, però quan va afectar les costes de València es van subestimar les puntes de precipitació”. Per la seva banda, la doctora Carme Llasat ha afirmat que la comarca del Maresme és la zona amb més risc pel nombre d’episodis d’inundabilitat.
Un urbanisme més responsable i educació mediambiental
Per saber què fer i què no davant els episodis que ens està deixant el temps, els experts han volgut destacar un conjunt de propostes. D’una banda, la doctora Carme Llasat considera que “ens falta sensibilitzar la població”. Assegura que la ciutat de Barcelona “té un reconeixement intermundial sobre una ciutat resilient davant les inundacions, però la part relativa de què he de fer i què no no la té”.
“A algun alumne de les escoles de València li havien explicat com actuar en cas d’inundació? S’havia fet cap simulacre?”, ha preguntat Javier Martín Vide. “Han fallat moltes coses, no tenim la cultura del risc perfectament assumida”, ha apuntat. El catedràtic d’Ecologia Joan Pino ha volgut recordar la importància d’un pla d’actuació municipal envers les inundacions perquè, ha explicat, “cal prendre’s més seriosament la gestió de les emergències”.
Aquestes declaracions enumeren el gruix de reclams que han fet els experts per saber com actuar en cas de futures DANA: gestionar el territori de manera diferent, eliminar el gris i renaturalitzar allà on es pugui, i educar en matèria mediambiental.