El nou Mausoleu Metropolità de Barcelona ha obert les portes amb la voluntat de ser un espai de “refugi per al dolor” i “esperança” en la fe i la vida, segons els seus creadors. La instal·lació, ubicada a les plantes inferiors de la parròquia de Sant Joan Bosco, a l’avinguda Meridiana, té més d’11.500 columbaris i una capacitat total per a 16.000 urnes per a cendres.
Els columbaris estan disponibles en diferents configuracions per a una, dues, quatre i fins a vuit urnes. El Mausoleu també disposa de diferents serveis per acompanyar les famílies en el procés de dol, com cerimònies commemoratives adaptades, espais de reflexió i descans i serveis d’assessorament i acompanyament. El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha beneït aquest dijous l’espai.
Espai de refugi i comiat
En paraules de l’arquitecte del Mausoleu Metropolità de Barcelona, Quique Montoya, aquest “vol ser un lloc per acomiadar-nos i retrobar-nos”. Montoya ha explicat que l’espai pretén representar els diferents moments que es passen quan una persona afronta la mort. La rampa, per exemple, descendeix com a símbol que la mort pot “enfonsar” i el vestíbul simbolitza “l’abraçada dels qui volen alleugerir el dolor”.
De la mateixa manera, on reposen els difunts és un espai, lluny de ser fosc, amb llum per “recuperar l’esperança en la vida” i la “confiança en la vida eterna”, ha detallat l’arquitecte. El Mausoleu també té 12 vitralls, obra de l’artista Alfons Oller, que volen representar els mesos de l’any com a metàfora del cicle de la vida, des de la vitalitat de la primavera fins a la serenitat de l’hivern, passant per la plenitud de l’estiu i la transformació de la tardor. Els diferents espais de la instal·lació porten el nom d’estrelles, tot creant un tapís simbòlic que connecta amb la infinitud del cosmos i convida, així, a reflexionar sobre la transcendència de la vida.
Benedicció del cardenal Omella
Abans de la benedicció del Mausoleu, Omella ha desitjat que els qui hi reposin “trobin la pau i la misericòrdia en el Senyor”. El cardenal arquebisbe de Barcelona també ha apuntat que en el cristianisme la mort és un “pas” i que els qui reposin en l’espai estaran “units a Crist”. També ha remarcat que és “bonic” no voler perdre el record i la memòria dels éssers estimats traspassats i ha fet una crida a conservar les cendres. “És el record dels éssers estimats. Guardeu-les. Esperaran aquí la resurrecció”, ha insistit.