16.30 h

Des de primera hora del matí l’organització ha ultimat els detalls logístics de la manifestació mentre que el centre de la ciutat, especialment el passeig de Gràcia, començava a omplir-se de gent. A dos quarts de quatre de la tarda ja s’ha tallat el trànsit rodat a la zona seguint el dispositiu previst.

16.35 h Des del migdia el centre ha començat a omplir-se de gent i vora les quatre de la tarda, una hora abans de l’inici de la concentració, tant el carrer d’Aragó com el passeig de Gràcia ja eren plens de gent. L’Assemblea Nacional de Catalunya ha explicat en un comunicat que poques hores abans de la manifestació les inscripcions superaven els 400.000 inscrits.

16.38 h Pel que fa al dispositiu de seguretat previst, els Mossos d’Esquadra han bloquejat amb vehicles els accessos als carrers amb manifestants.

16.45 h

La Guàrdia Urbana explica que ha tancat la sortida de la plaça de Catalunya amb el passeig de Gràcia per l’afluència de gent.

16.48 h L’extrem nord de passeig de Gràcia està ple a vessar i els participants comencen a situar-se a l’avinguda Diagonal.

16.49 h 

Tot i que l’organització havia previst que els manifestants es posessin la samarreta al pas de les pancartes que s’han de desplegar dels quatre extrems de la creu, molts dels manifestants ja la porten des d’un bon principi.

Samarretes

16.51 h Als punts d’inici de la creu ja es despleguen les pancartes que recorreran el carrer d’Aragó i el passeig de Gràcia fins al punt del mig. S’hi pot llegir “Pau i llibertat” i “Referèndum és democràcia”.

Pancarta Pau i Llibertat

16.56 h En molts dels trams, castellers fan pilars commemoratius.

16.57 h

Els presentadors de l’acte a la plaça de Catalunya, Marta Marco i Quim Masferrer, expliquen les instruccions de la mobilització.

16.58 h La manifestació emmudeix per complet en el minut de silenci en record a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

17.00 h A la plaça de Catalunya, l’Orfeó Català interpreta ‘Els segadors’ i els manifestants s’hi uneixen.

17.05 h Ambient festiu a tota la concentració. Els Amics de les Arts interpreten ‘Louisiana i els camps de cotó’ acompanyats de l’Orfeó.

17.10 h El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, i els regidors Gala Pin i Jaume Asens fan acte de presència a la manifestació. No hi és l’alcaldessa, Ada Colau.

17.14 h

 Les pancartes que hi ha a cadascun dels extrems del carrer d’Aragó i el passeig de Gràcia comencen a avançar lentament cap al centre de la creu.

17.20 h Tant el passeig de Gràcia com el carrer d’Aragó són plens a vessar, com també la plaça de Catalunya, on a les sis de la tarda hi haurà els parlaments. També a les vies adjacents s’hi acumulen manifestants.

17.27 h Voluntaris demanen donatius per a les multes a càrrecs polítics jutjats per causes relacionades amb el procés.

17.37 h Una pancarta d’un grup de manifestants recorda la ja cèlebre frase “Bueno, pues molt bé, pues adiós”, del major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero.

Pos adiós

17.40 h Segueixen avançant les quatre pancartes que han sortit a les 17.14 h des dels extrems de la creu. En la que ha sortit del costat muntanya hi ha escrit el lema “Referèndum és democràcia” mentre que en la del costat mar hi posa “Pau i llibertat”. Les dues que caminen pel carrer d’Aragó porten escrit un “Sí” en molts idiomes. Al pas de les pancartes, els manifestants es posen la samarreta groga que ha promocionat l’Assemblea Nacional de Catalunya per a aquesta diada, tot i que molts ja les portaven posades.

17.50 h Tres de les pancartes ja han arribat a la confluència entre el passeig de Gràcia i el carrer d’Aragó i pocs minuts després les han començat a plegar. Tan sols queda per arribar la que ha nascut de la plaça de Catalunya, amb el lema “Pau i llibertat”.

Pancartes

18 h Les quatre pancartes ja han arribat al centre de la creu. El públic, que segueix la manifestació per les pantalles gegants, aplaudeix.

18.05 h Una estelada gegant també recorre la manifestació passant per sobre dels caps dels manifestants.

18.10 h El president de l’ANC, Jordi Sànchez, enceta els parlaments a la plaça de Catalunya. Sànchez explica que fa un any van demanar al govern català que no els fallés i li dona les “gràcies” per haver tirat endavant el referèndum. El president de l’ANC considera que cal “declarar-se insubmisos als tribunals que només volen garantir la indivisibilitat de la seva pàtria” i demana a Arrimadas, Albiol, Iceta i Coscubiela que mantinguin “la possibilitat que el poble voti”. També s’ha dirigit en castellà als “ciutadans espanyols” perquè no deixin que en el nom del país “es vulneri la democràcia”. “Aneu l’1 d’octubre als col·legis i hi trobareu totes les urnes que vulgueu”, ha reblat Sànchez per acabar el seu discurs.

18.18 h Transports Metropolitans de Barcelona informa que s’ha restablert la normalitat en la circulació del metro a totes les línies.

18.22

 h Al capdamunt de la creu els manifestants desborden el traçat previst. L’avinguda Diagonal també és plena de gent a la confluència amb el passeig de Gràcia.

18.25 h

Intervé a l’escenari de la plaça de Catalunya Ahmed Galai, Premi Nobel de la Pau de l’any 2015. Galai considera que els catalans tenen dret a votar perquè, diu, és la legítima reivindicació del poble i també perquè la legalitat internacional empara el dret a l’autodeterminació. El Premi Nobel considera irrefutable que Catalunya és una nació perquè té “una història comuna i unes aspiracions comunes” i ha assegurat que l’Estat espanyol “ha de respectar el dret internacional i negociar”.

18.34 h És el torn de la presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, que considera que “l’única manera per posar fi a l’espoli d’impostos i a la deixadesa a què s’han sotmès les infraestructures” és un estat independent. “No ens fan por les amenaces”, ha assegurat Lloveras, que ha recordat que “més de 700 Ajuntaments han signat un decret d’alcaldia per donar suport al referèndum”. “A Barcelona podrem votar amb normalitat? I a Lleida? I a Tarragona?”, s’ha preguntat la presidenta de l’AMI, que considera que els alcaldes tenen l’obligació “d’implicar-se en la democràcia”.

18.40 h Mentre segueixen els parlaments a la plaça de Catalunya, alguns manifestants comencen a abandonar les seves posicions. En algunes zones ja es pot caminar amb facilitat, en d’altres segueix l’ambient festiu.

18.44 h

Intervé Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, a la plaça de Catalunya. Ensenya una papereta al públic i explica que val “tant per als que votaran sí com per als que votaran no”. Cuixart assegura que “el poble de Catalunya diu tranquil·lament que les institucions espanyoles ja no tenen legitimitat perquè han deixat de defensar els interessos del país”. El president d’Òmnium Cultural considera que s’arribarà a la independència “per tots aquells a qui volem acollir, també pels alcaldes amenaçats i per Muriel Casals”. Cuixart ha acabat el seu discurs interpel·lant els ciutadans: “El teu vot enderrocarà tots els murs del món”, i ha afegit que els catalans tenen “l’oportunitat de protagonitzar la revolució europea més important del segle XXI: la revolució de les urnes”.

18.55 h El president de l’ANC ha xifrat en més d’un milió els participants de la manifestació, tot i que la Guàrdia Urbana encara no n’ha donat una xifra oficial.

19 h Quatre grues situades a la plaça de Catalunya s’alcen amb pancartes de presentació del nou estat català. S’hi pot llegir “Hola, nou país”, “Hola, república”, “Hola, Europa” i “Hola, món”.

Confeti

19.04 h La Guàrdia Urbana xifra en un milió de persones els assistents a la manifestació de la Diada del Sí.

19.05 h

La cançó de La Trinca ‘Passi-ho bé!’ interpretada per Josep Maria Mainat clou la manifestació.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a