Els ocells només poden viure quan les condicions ambientals els resulten apropiades. si una població desapareix és perquè ha passat alguna cosa allà on vivien que els ha impedit de sobreviure. És per aquest motiu que les aus actuen com a bioindicadores de l’escalfament global, són una font d’informació reconeguda per les Nacions Unides contra els impactes del canvi climàtic.
En aquest sentit Sergi Herrando, director científic de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) ha explicat aquest dimarts a ‘El matí de Barcelona’ que amb els estudis de seguiment d’ocells a Europa s’està veient que, a causa del canvi climàtic, les espècies de llocs més freds “estan en regressió cap al nord i en disminueixen les poblacions” i que, contràriament, “les espècies de zones més càlides estan incrementant les poblacions”. Herrando ha afegit que en conjunt, però, s’està “observant un decrement, per tant, s’està veient que es perden més espècies que no pas se’n guanyen”.
Els estudis semblen indicar que l’escalfament s’està produint a més velocitat que no pas la capacitat d’adaptació de les espècies, es a dir, “els ocells no arriben a seguir la velocitat amb la qual estan canviant es temperatures i es parla de deute climàtic”.
L’ornitòleg també ha explicat a ‘El Matí de Barcelona’ que, entre els nombrosos projectes que duen a terme amb voluntaris a l’ICO n’estan fent un de seguiment dels ocells de la ciutat de Barcelona, conjuntament amb la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu de crear indicadors que avaluïn l’estat de l’avifauna de la ciutat.
Les orenetes són un dels ocells dels quals es fa seguiment. Aquests ocells, que nidifiquen a molts barris perifèrics més pròxims al Besòs i el Llobregat, o bé a Collserola, també estan notant els efectes de l’escalfament planetari. Per exemple, les orenetes, que passen els mesos càlids de l’any entre nosaltres i passen l’hivern cap al Sahel, s’està observant que cada cop tornen abans a la primavera. El problema més greu rau en el fet que no s’estan adaptant a l’increment global de les temperatures a prou velocitat i no se sincronitzen amb les seves fonts d’alimentació.
A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera d’aquest dimarts a Sergi Herrando a ‘El matí de Barcelona’.
Foto: Oreneta vulgar (Hirundo rustica). Autor: I. Malene