MANEL CASCANTE, meteoròleg de BTV "Aquests dies estem tenint una humitat relativa molt baixa a causa de l'anticicló persistent des de fa setmanes amb vents més aviat del nord, nord-oest que són bastant secs perquè venen de l'interior de la península o de l'interior d'Europa. Fan disminuir la humitat." MERCÈ BARAU, farmacèutica "Els ambients molt ressecs, penseu el que us deia abans, hi ha moltes venetes, si això està molt ressec és molt més fàcil que alguna peti." JORDI COROMINA, otorinolaringòleg del Centro Mèdico Teknon "Si una persona té una hemorràgia de nas ha d'agafar un cotó, mullar-lo amb aigua oxigenada i posar-se'l a dins del nas i s'ha acabat. Si als 5 o 10 minuts d'apretar el cotó continua amb l'hemorràgia, aleshores millor anar a urgències." MERCÈ BARAU, farmacèutica "Una cosa molt important. La gent et porten el nen així, amb el cap enrera sobretot i no. Sempre el cap endavant. La sang no ha d'anar mai enrera, al contrari." JORDI COROMINA, otorinolaringòleg del Centro Mèdico Teknon "Anem a fer una endoscòpia que ens va molt bé per veure el nas per dins. A la nostra especialitat tenim l'avantatge que les coses no les suposem, les veiem. I veiem aquestes venetes que es veuem molt bé a la càmera, aquestes línies vermelles, això és el que sagna habitualment en els nens. I aleshores amb tranquil·litat, quan és una cosa de repetició. Si li passa cada setmana o cada quinze dies aleshores l'otorrinolaringòleg ho resol molt fàcilment."

La paraula epistaxi deriva del grec i significa ‘fluir gota a gota’. Els experts recorden que no s’ha d’inclinar el cap de la persona que sagna cap endarrere, sinó tot el contrari. També recomanen posar-se un glaçó protegit amb un drap al clatell, o
mastegar gel, això pot contribuir a parar l’hemorràgia ja que es produeix una constricció reflexa dels vasos sanguinis. L’epistaxi pot afectar fins al 60% de la població però només un 10% requereix d’atenció mèdica.

 

 

 

 

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a