(ACN) Un jutjat de Barcelona ha autoritzat l’eutanàsia demanada per un home de 54 anys que va ser impugnada pel seu pare tot i haver obtingut tots els permisos necessaris. El pacient va sofrir diversos ictus i infarts que li van provocar seqüeles importants. Tot i això, el seu pare va recórrer contra el permís d’eutanàsia al·legant que el seu fill no estava capacitat per prendre aquesta decisió.
El jutjat, per contra, diu que sí que ho està i que el pare no s’hi pot oposar. A més, recorda que pare i fill no mantenen relació i que el pacient va demanar no comunicar l’eutanàsia a cap parent o amic. La notícia l’ha avançat la SER Catalunya.
El cas es remunta al passat 18 de juliol, quan el Comitè de Garanties i Avaluació (l’organisme d’experts sanitaris i juristes de la Generalitat encarregats d’estudiar les peticions d’eutanàsia) va autoritzar la mort digna d’aquest home, de 54 anys, i va ordenar-ne l’aplicació. Segons es deriva dels informes mèdics a què ha accedit SER Catalunya, l’home té afàsia (fet que li dificulta parlar), no pot escriure sense ajuda, li costa seguir el fil de frases llargues i, encara que comprèn el que se li diu, no pot mantenir una conversa amb normalitat.
Tampoc no pot conduir ni moure’s sense l’ajuda del bastó. Per això, malgrat tots els tractaments, va expressar als metges que “no s’agrada” i que “arran de la seva discapacitat no li troba sentit a la vida“. Va explicar també als sanitaris que té molta por al patiment i que, “sota cap concepte, vol arribar a tenir més discapacitat”.
El recurs del pare no prospera
Després de rebre l’aval mèdic a l’eutanàsia, el pare del pacient va recórrer-hi en contra davant el jutjat contenciós. Va al·legar que el seu fill té problemes de salut mental i que, malgrat que és cert que sent dolor, creu que amb el tractament adequat i pautes mèdiques pot suportar-ho. Els metges que van avaluar el seu fill, el sol·licitant d’eutanàsia, han descartat qualsevol patologia mental. També la magistrada descarta, amb el que s’ha aportat en la causa, que tingui cap problema de salut mental.
Per això, avala la reactivació del procés de mort assistida i ordena que es notifiqui la decisió al pacient i a la metgessa responsable de l’eutanàsia. Això no significa que la mort digna se li pugui administrar de manera immediata, atès que la decisió no és encara ferma i s’hi pot recórrer en contra davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de 15 dies.