(ACN/Redacció) El Departament de Justícia contractarà un centenar de professionals especialitzats per prevenir suïcidis i conductes autolesives a les presons i millorar la gestió de conflictes. Així ho ha explicat aquest dimarts la consellera Gemma Ubasart, que ha explicat que la decisió arriba després que s’hagi constatat un augment en el nombre de conductes autolesives i suïcidis, agressions i més contencions mecàniques en els anys posteriors a la pandèmia.
Ubasart ha expressat la seva confiança que aquest programa suposi una millora “substantiva” de la situació i ha exposat la voluntat de “trencar amb aquesta tendència”. El pressupost serà de sis milions d’euros anuals i té prevista una durada de tres anys. El personal que s’incorporarà serà expert en diferents disciplines, entre les quals la psicologia.
Augment del nombre de suïcidis i també de les temptatives
Segons dades de Justícia, el 2022 es van suïcidar 14 interns, per damunt dels 11 del 2021 i del 2020 i el doble que l’any 2019, quan els morts per suïcidi van ser set. En el que va del 2023 han estat cinc, una xifra que tot i que suposa una millora en la tendència és presa amb prudència pel departament. “Qualsevol suïcidi a la presó ja és un fracàs”, ha indicat Calderó.
Les temptatives de suïcidi també s’han incrementat en els darrers anys. El 2019, abans de la pandèmia, es van registrar 101 temptatives, per sota de les 154 del 2022. El 2021 van ser 151 i el 2020 van ser 86. D’altra banda, el 2022 es van comptabilitzar 40 agressions greus a funcionaris i 330 de lleus.
Calderó ha explicat que el programa parteix d’una experiència prèvia al Centre Penitenciari Quatre Camins, on un equip encapçalat per una psicòloga especialitzada en conductes suïcides i autolítiques va començar a treballar fa uns mesos en aquesta línia. Ara el programa portarà equips multidisciplinaris als nou centres penitenciaris de Catalunya i se n’avaluaran els resultats.
Dos models focalitzats a reduir la incidentalitat
Concretament, els 111 professionals que s’incorporaran són de procedència mixta: de l’àmbit de tractament i de règim interior. També s’hi incorporaran 18 professionals de la psicologia, 19 educadors socials, vuit caps d’unitat, 32 tècnics especialistes de vigilància i 32 tècnics especialistes de prestacions. La finalitat de la iniciativa és posar en marxa dos models de treball focalitzats. En el primer dels casos el focus se situa en la prevenció, detecció i intervenció en conductes suïcides i en el segon, en la prevenció i gestió de conflictes orientada a reduir la “incidentalitat”.
Aquests dos models organitzatius han de permetre assegurar una gestió i un control adequats dels incidents, amb garanties per als treballadors i interns. També permetran millorar els programes d’intervenció i el seguiment i atenció a les persones internes. Segons el secretari de Mesures Penals, Rehabilitació i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, no es tracta de posar més vigilants, sinó d’incorporar professionals qualificats a fer una “intervenció personalitzada”.