El metge de capçalera i soci de CAMFiC Xabier Ansa ha assenyalat que aquest augment es deu al fet que durant l’estiu es menja més cops a l’aire lliure i que el temps transcorregut entre que es prepara el menjar i es consumeix afavoreix el creixement microbià que causa la toxiinfecció alimentària. I és que contràriament al que es pensa, aquestes intoxicacions no només es produeixen en l’àmbit de la restauració. Entre un 30 i un 50% de les intoxicacions acaben passant en l’àmbit domèstic.

Per tot això es recomana mantenir els aliments per sota dels 10 graus –els aliments congelats impedeixen que es multipliquin els microbis– o per sobre dels 65 graus– les altes temperatures eliminen també els microbis– i no deixar els aliments en temperatures intermèdies més de dues hores.

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària recomana preparar les amanides variades a base de vegetals crus, pasta, formatge i embotits al darrer moment abans de marxar. També alerta que barrejar ingredients crus i cuits amb antelació i a temperatura ambient afavoreix la contaminació. Igualment aconsella evitar salses que duguin ou, i que les salses comercials, un cop obert l’envàs, es consumeixin en un espai breu de temps.

El doctor Ansa recorda que per evitar aquest tipus d’intoxicacions és bàsic rentar-se les mans, sobretot després d’utilitzar el lavabo, el mocador, o de tocar-se els cabells, els ulls o les orelles. I és que aquest fet tan simple es considera una de les mesures més efectives per evitar les intoxicacions

CAMFiC ha aprofitat l’ocasió per recordar falsos mites com són que els aliments contaminants facin mala olor, a vegades no en fan. O altres falsedats com que els aliments sobrants d’altres àpats són aptes per al consum i que només cal tornar-los a escalfar. O la creença falsa que afegir vinagre o llimona a productes com el seitó, la maionesa o els musclos crus evita la intoxicació alimentària.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a