La Susanna és un dels 7.000 catalans amb esclerosi múltiple. Ella fa gairebé dues dècades que conviu amb aquesta malaltia neurodegenerativa. SUSANNA GARCIA "És dur, però s'intenta malgrat els problemes, tirar endavant i fer una vida el més activa possible." El "Mulla't" és una festa solidària que serveix per donar visibilitat a la malaltia i recaptar finançament. Com sempre, moltes cares conegudes de la política, la cultura o l'esport s'han sumat a la causa amb la tradicional capbussada. "Dos, u... mulla't!!!" Aquesta n'és la 23 edició i enguany el gruix dels diners anirà a un programa per donar suport als joves que reben el diagnòstic i per continuar finançant-ne la investigació. En els darrers anys, s'ha detectat un augment de la prevalença de la malaltia, tot i que també n'han millorat els tractaments. ROSA MASRIERA, directora de la FEM "Quan vam començar el Mulla't no hi havia tractaments, i en aquests moments tenim a disposició 12 tractaments. Tot i així, encara és una malaltia de que en desconeixem les causes, no hi ha un tractament definitiu, per tant, fa falta seguir investigant." ANTONI COMÍN, conseller de Salut "Hem de tenir molt clar que per molts recursos i diners que posem des de les institucions hi ha un paper que juguen les famílies i els malalts, és a dir, la FEM, que és insustituible." El conseller de Salut ha aprofitat l'ocasió per anunciar que aquest juliol es presentarà el Pla de salut, que defineix com s'ha de gestionar la xarxa assistencial per atendre aquesta i altres patologies. "Un any més el Dir Diagonal ha estat l'escenari central del Mulla't, tot i que aquesta festa solidària també s'ha celebrat a més de 600 piscines d'arreu de Catalunya." Un altre equipament solidari ha estat el Club Natació Atlètic-Barceloneta. Gràcies a aquesta jornada s'han recollit uns 300 mil euros.

L’acte central s’ha fet a les 12 h del migdia a la piscina del DiR Diagonal, en què han participat diverses personalitats del món polític, com el conseller de Salut, Antoni Comín, o la comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa; però també del món social i cultural, com la monja sor Lucía Caram i els artistes Roger Berruezo, Lloll Bertran, Abel Folk i Juli Fàbregas. Els que també hi han participat són els germans Sergio i Javier Torres, dos reconeguts cuiners televisius que n’apadrinen la 23a edició.


Cada any són més les entitats que se sumen a la iniciativa per recaptar fons per a l’esclerosi múltiple. Aquest any, només a Barcelona, s’hi han adherit cinc piscines més, de manera que hi ha 39 opcions per participar-hi. També s’han superat altres xifres en l’edició de 2016, ja que més de 100.000 persones s’han llançat a la piscina per recaptar fons per a la investigació de la malaltia, i han aconseguit 315.000 euros, que es destinaran al programa Joves i esclerosi múltiple, atès que a Catalunya hi ha 1.200 joves que tenen aquesta malaltia. En l’última edició, es van aconseguir més de 300.000 euros amb la participació de més de 72.000 persones.

La FEM pretén estendre la participació i la recaptació de fons per a la malaltia més enllà d’aquest diumenge, de manera que, per tercer any consecutiu, es podrà comprar durant tot el mes de juliol a més de 1.000 supermercats de Catalunya l’OleAurum, un oli solidari elaborat per petits productors catalans sota la marca Olis de Catalunya. Per cada ampolla venuda se cedirà un euro a la FEM.

A més, fins al 17 de juliol també es podrà participar a la iniciativa a través de la Ruta del pa amb tomàquet, que s’estrena aquesta edició i en què participen 38 restauradors barcelonins a través del Gremi de Restauració de Barcelona.