El curs acadèmic s’ha iniciat aquest dilluns, 15 de setembre, amb la incorporació de nous mestres després de quatre anys de retallades. En total, 1.552.058 alumnes de tots els cicles comencen les classes amb 815 docents més que l’any passat que se’n faran càrrec. Tot i això, els sindicats ja han alertat que l’augment de professorat és una bona notícia a mitges, perquè molts professionals treballaran en condicions precàries. De fet, hi ha enguany un lleuger increment dels barracons escolars, que superen el miler.
La LOMCE s’aplicarà “esquivant-la”
El curs està especialment marcat per la incògnita de si s’aplicarà o no la a Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce), o com es farà en els centres catalans en cas que tiri endavant la implantació de la llei, tot i el rebuig de bona part de la comunitat educativa. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha explicat en una entrevista a TV3 que la LOMCE s’aplicarà “esquivant-la” i buscant estratègies perquè s’alteri el mínim possible el funcionament dels centres. Rigau ha subratllat que moltes comunitats no aplicaran la norma estrictament. Com a exemple, ha assenyalat que tot i que la LOMCE requereix que les assignatures de naturals i socials s’ensenyin per separat, els centres catalans seguiran impartint-les conjuntament però posaran dues notes. La consellera, però, ha recordat que l’Estat espanyol expedeix els títols i cal seguir la regulació que imposa.
Pel que fa a les sis escoles catalanes que han de començar a aplicar el 25% de les classes en castellà, ha explicat que tres casos s’han resolt amb un canvi de centre dels alumnes, un altre ja ha finalitzat l’educació, un centre ha augmentat la presència del castellà i l’anglès i el darrer afectat impartirà una assignatura en castellà. Per acabar, i sobre la compensació de 6.000 euros als alumnes que hagin d’estudiar en un centre privat per poder rebre educació en castellà com a llengua vehicular, ha precisat que no ha estat necessari posar en marxa aquesta opció perquè no hi ha hagut “cap petició directa.”
Una altra de les novetats d’aquest any és que els alumnes de secundària hauran de realitzar un treball social obligatori. Ha augmentat, a més, el nombre de beneficiaris de les beques menjador fins a 69.000 alumnes (el curs passat eren 67.364). D’aquests, uns 9.500 escolars tindran accés a ajudes que cobriran el 100% del cost del servei de menjador, segons dades de la Generalitat.
El curs 2014-2015 recupera el calendari que era habitual abans del govern tripartit i aquest any ha arrencat el dia 15 de setembre i no després de la Diada Nacional de Catalunya, tal com es feia fins ara.