(ACN / Redacció) L’Hospital Clínic ha inaugurat un nou centre de dia per al tractament de persones que pateixen malalties infeccioses. Amb prop de 400 m², disposa de tres despatxos per a les consultes, un control d’infermeria i quatre boxes en què s’administren els tractaments. També es disposa d’una àrea de laboratori i processament de mostres per als pacients que reben tractaments antiretrovirals, tant estàndard com en el context d’estudis i assajos clínics.
El conseller de Salut, Manel Balcells, el director mèdic de l’Hospital Clínic, Antoni Castells, la directora infermera de l’Hospital Clínic, Gemma Martínez, el director de l’ICMiD, Josep M. Nicolás i el cap de la Unitat de VIH-SIDA del Clínic, Josep Mallolas, han inaugurat el centre aquest matí, en el Dia Mundial de la Sida.
Compromís per reduir la llista d’espera per la PrEP
Durant l’acte d’inaugració, Balcells s’ha compromès a intentar reduir la llista d’espera per a la pastilla preventiva del VIH, coneguda com a PrEP, a menys de sis mesos el 2024. Des que va entrar a la cartera de serveis públics a finals del 2019, 9.000 persones han rebut la PrEP a Catalunya —segons les últimes dades disponibles, del 2022—, i representen la meitat de tot l’estat. Ara bé, les llistes d’espera s’han disparat i, per exemple, al centre comunitari BCN Checkpoint, ja és de més d’un any, amb 3.000 persones en espera.
La creació d’aquest centre respon a la necessitat de reduir temps d’espera dels pacients així com de millorar el servei que reben per part de les institucions les persones amb VIH. El director mèdic de l’hospital barceloní, el doctor Antoni Castells, ha destacat que l’espai vol “dignificar” l’atenció a les persones amb VIH i ha recordat els primers anys tan durs de l’inici de la sida, no només per la seva mortalitat i els greus problemes de salut, sinó per l’estigma dels pacients.
Els reptes d’una malaltia que ja és crònica
Aleshores, tant el doctor Castells com el doctor Josep Mallolas, cap de la Unitat de VIH-SIDA del Clínic Barcelona, eren metges residents i ara, quatre dècades després, la realitat del VIH és absolutament diferent. Ara, els reptes entorn la malaltia se centren en l’envelliment de les persones que es van contagiar fa anys i que s’han estat tractant des de llavors amb antiretrovirals. Els esforços se centren també en la prevenció i detecció precoç del VIH, que ja és en l’estadi de malaltia crònica.
Les mesures de prevenció estan sorgint efecte aquests últims anys segons les dades. Amb 75 persones ateses per nova infecció, la Unitat de VIH-SIDA del Clínic Barcelona ha registrat un descens del 62,5 % respecte als 200 pacients amb nou diagnòstic de fa 5 anys, el 2018. Aquesta és la mateixa tendència a Catalunya, que ha passat dels 727 detectats el 2017 als 460 del 2022, un 37 % menys. Amb tot, aquesta dada mostra un repunt respecte a l’any anterior, amb 431.
Unes 300 persones al programa chemsex
El Clínic va posar en marxa el 2018 un programa pioner per identificar les persones que practiquen Chemsex després de fer 1.000 enquestes epidemiològiques anònimes a pacients amb VIH. El Chemsex és una pràctica que consisteix a barrejar les relacions sexuals amb l’ús de determinades drogues, fet que afecta a l’hora de prendre mesures de protecció. El programa fa el seguiment de més de 300 persones, la majoria amb infecció per VIH. Malgrat la complexitat, els professionals observen una disminució en els usuaris de Chemsex, millor control dels problemes psicològics i una estabilització en les pràctiques de risc per a malalties de transmissió sexual.