El nou sistema de diagnòstic no pot ser més senzill. Amb un ecògraf com aquest, present en la majoria de les consultes dels ginecòlegs, s'extreu una ecografia dels pulmons del nadó. Després es passa la imatge a una memòria USB i gràcies a una aplicació web en el laboratori poden saber quin és el grau de maduresa dels pulmons. Una prova que abans es feia amb una punció, amb els riscos que això pot suposar per a la mare o el nadó. MONTSE PALACIO, Responsable de la unitat de prematuritat: "Tot i que l'amniocentèsi feta amb els aparells actuals i gent entrenada té poc risc, no deixa de ser una prova invasiva, que has de punxar una panxa, un sac amniòtic i és veritat que també produeix en les mares una angoixa que no pas fer-se una ecografia." Un cop es coneix la maduresa dels pulmons, els metges es poden avançar la síndrome de distret respiratori en bebès. Una complicació que ja es pot detectar a partir dels sis mesos i mig de gestació i que afecta un cinc per cent dels nadons prematurs. Amb aquesta informació a la mà els metges es poden avançar en el tractament i minimitzar els riscos d'uns pulmons poc madurs. MONTSE PALACIO, Responsable de la unitat de prematuritat: "Ens ajuda a planificar. Podem donar medicació perquè maduri més depresa, podem demorar el neixament, si es el cas, podem transferir aquesta mare en un centre de més nivell en el que puguin acollir un nen que potencialment pot fer un problema respiratori." La prova coneguda com Quantus es començarà a aplicar al Clínic en menys d'un mes i gràcies al seu alt índex de fiabilitat acabarà substituint el mètode actual de la punció.

La síndrome de distret respiratori (SDR) es produeix per la immaduresa dels pulmons en els nadons acabats de néixer. La prova presentada pel Clínic significa per als metges poder conèixer l’estat d’aquests òrgans vitals abans que es produeixi el naixement.

La nova tècnica, desenvolupada per l’Hospital Clínic i Transmural Biotech (empresa creada pels investigadors del centre), ha estat descrita com a “revolucionària” pel centre sanitari. Es basa en l’anàlisi per ordinador de les imatges captades amb una ecografia de l’aparell respiratori del fetus. L’hospital ha presentat aquesta tecnologia, batejada amb el nom de Quantus-FLM, coincidint amb el Congrés Mundial d’Ultrasons en Ginecologia i Obstetrícia al CCIB.

Comparteix a: