(ACN/Redacció) L’Hospital Sant Joan de Déu ha posat en marxa una cabina que permet exposar pacients amb malalties cardiorespiratòries greus a l’ambient hipobàric que es produeix durant el vol en avió. Tot i que la baixada de la quantitat d’oxigen a l’aire que es dona durant un vol no suposa cap risc per a la majoria de la població, aquesta baixada de pressió pot desestabilitzar i causar insuficiència respiratòria en infants amb pneumopaties greus i cardiopaties molt complexes.
El que fa el Sant Joan de Déu és un test d’hipòxia isobàrica (THI). Així, els professionals del Servei de Pneumologia poden determinar si un pacient té risc de patir una insuficiència respiratòria durant el viatge en avió. Si és així, se li poden prescriure mesures preventives per evitar-ho. Fins ara, una desena de pacients s’han sotmès al test d’hipòxia isobàrica a l’Hospital Sant Joan de Déu.
Una cabina que simula l’ambient hipobàric durant el vol
La cabina que es fa servir és de plàstic transparent i segellada, i disposa de dues vies per a l’entrada de nitrogen i oxigen. Un cop el pacient entra a la cabina —acompanyat d’un dels pares si és molt petit— s’acomoda i els professionals obren la font de nitrogen fins que la concentració o proporció d’oxigen descendeix fins al 15 % —tal com passa en volar. Al llarg de la prova, que dura 20 minuts, monitoren la freqüència respiratòria, la freqüència cardíaca i la saturació d’oxigen del nen.
Si el pacient presenta una saturació d’oxigen insuficient durant un o dos minuts, els professionals li administren, mitjançant unes ulleres nasals, la dosi suplementària d’oxigen que necessita per mantenir la saturació per sobre del 94 %.
En acabar el test, els professionals entreguen a la família un informe mèdic que pot presentar a la companyia en el cas que necessiti oxigenoteràpia durant el vol, per tal de tenir la previsió d’aquest recurs autoritzada i a punt durant el viatge.