La Fundació Amancio Ortega aportarà 60 milions d’euros per construir un centre pioner a l’Hospital Sant Joan de Déu en la investigació i atenció de les malalties rares, denominat Únicas Sant Joan de Déu. El nou equipament tindrà una superfície de 1.400 metres quadrats i sis plantes i està previst que entri en funcionament a principis del 2026. En una entrevista al ‘bàsics’ Joan Comella, el director de recerca i innovació de l’Hospital Sant Joan de Déu, ha reivindicat la visibilitat d’aquest tipus de patologies ja que “solen ser malalties oblidades“.

El centre es construirà en uns terrenys propers al centre cedits per l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat i disposarà d’instal·lacions pioneres per a la investigació i el tractament de les malalties minoritàries. També, oferirà noves teràpies com la teràpia gènica i cel·lular o la neuromodulació i l’estimulació cerebral profunda.

Diagnòstics amb més antelació

Amb aquesta iniciativa es vol impulsar el coneixement de les malalties rares amb investigació i noves teràpies. Es calcula que les malaties minoritàries afecten uns tres milions de persones a Espanya i un 80 % dels casos apareixen a l’edat pediàtrica. El nou centre permetrà que els menors afectats puguin ser diagnosticats amb més antelació, ja que poden trigar més de tres anys de mitjana fins que aconsegueixen un diagnòstic específic. Comella ha explicat que “els dos grans reptes de les malalties rares són el diagnòstic i el tractament”

Així serà el laboratori del nou centre

Aquest centre formarà part de la xarxa Únicas, una xarxa formada per 30 hospitals d’Espanya i impulsada per l’Hospital Sant Joan de Déu i la Federació Espanyola de Malalties Rares, per promoure l’intercanvi d’informació i compartir coneixements amb independència del lloc on resideixin.