Una família d’inquilins del Fort Pienc denuncia abusos per part de la propietat de l’edifici, que els ha augmentat el lloguer 1.000 €, fins arribar als 1.800 € que els reclamen actualment. Un increment inassumible per a l’Ernest, la Jordina i els seus dos fills, que s’enfronten a un judici per desnonament, del pis on han viscut els darrers 10 anys després de no haver acceptat aquest augment.
La propietat es defensa
La propietat, per la seva banda, ha explicat a betevé que ha intentat negociar amb la família un augment de preu, però que no hi ha hagut acord. Segons detalla el representant legal de l’immoble, els inquilins oferien pagar 1.000 euros, però la propietat ho considera insuficient donades les característiques de l’immoble. Asseguren que tenen pisos de les mateixes característiques llogats per 2.200 euros. I afegeixen que l’acord de pagar 800 euros durant 10 anys va ser a canvi de la reforma que els llogaters van assumir, i que el tracte ja ha vençut.
La Cambra de la Propietat Urbana, en canvi, dona la raó als llogaters, però assenyala que “és un cas que demostra que els propietaris estan desprotegits” amb la regulació dels preus del lloguer. Segons detalla la corporació, el propietari no pot apujar el preu a la família. El motiu és que la propietat és un gran tenidor, el pis està en una zona tensionada i no té un índex de preu de referència, perquè es tracta d’un pis de més de 150 metres quadrats. Per això, ha de prevaldre el lloguer del darrer contracte.
La propietat va posar l’augment de preu com a condició per renovar el contracte de família quan se’ls va acabar, el novembre de l’any passat, quan la regulació dels topalls de lloguer encara no s’havia aprovat. Però ara s’ha d’aplicar la normativa.
Evitar l’aplicació del nou topall dels lloguers
En paral·lel, el Sindicat de Llogateres s’ha sumat a la denúncia de la família i argumenta que la situació es podria repetir amb altres veïns de les finques, propietat de la família Marcilla qui, segons el sindicat, té almenys una vuitantena de pisos al barri i uns 150 a tot Barcelona. Aquesta plataforma explica que la propietat va apujar el preu a aquests inquilins al novembre del 2023 un 126 %, i que va fer-ho a correcuita, abans que no entrés en vigor la llei del topall de lloguers. Creuen que és evident que els propietaris han intentat evitar l’aplicació de la norma.
El portaveu de l’entitat, Enric Aragonès, creu que aquests grans tenidors es dediquen a “menystenir la regulació i boicotejar-la”. I per això recomanen als veïns afectats per situacions similars que s’uneixin i s’organitzin per combatre “aquests abusos immobiliaris”.
Sense inversió de la propietat per actualitzar la finca
Tant ella com la seva parella, l’Ernest, denuncien que ara s’enfronten a un desnonament després d’haver invertit al seu pis 60.000 euros en obres de millora i reparacions, mentre que la propietat no ha “fet res” per actualitzar l’immoble. Denuncien prepotència dels propietaris que, diuen, s’han negat a acceptar qualsevol de les ofertes de rebaixa del lloguer.