"Vigileu amb les faltes d'ortografia i amb la presentació" Últimes instruccions abans que aquests alumnes posin a prova tot el què han après durant el curs. Avui toca català i matemàtiques i els resultats permetran saber quin és el nivell dels alumnes i quines mancances tenen. JOSEP SEGARRA, director del CEIP Francesc Macià "La continuitat és saber quin pla de treball podem fer tenint en compte les característiques del nostre alumnat." Els resultats són només una guia, ja que les notes no influeixen en l'expedient acadèmic dels alumnes. Les proves duren dos dies i avui més de 66.000 estudiants han trencat el gel. Aquest any com a novetat també s'enfrontaran a un dictat en català i castellà i a una prova en llengua estrangera. MIREIA CORDÓN, mestra d'anglès "És una segona llengua, però necessitem que sigui funcional i la necessiten entendre i utilitzar com fan amb el català i el castellà." Aquests exàmens han de servir per veure l'evolució de cada escola. Per això, la Conselleria d'Educació ha anunciat que a partir de l'any que ve s'ampliarà als alumnes de quart d'ESO.

En aquesta segona edició s’ha incorporat un dictat en català i castellà i una prova de comprensió escrita i oral en llengua estrangera, que la majoria d’estudiants faran en anglès. La prova se celebra en dues jornades: en la primera, els alumnes s’examinaran de llengua catalana i matemàtiques, i en la segona, dijous, serà el torn de la llengua castellana i estrangera.

L’objectiu de l’examen és analitzar el grau de coneixement i les competències bàsiques dels alumnes en finalitzar l’etapa escolar de primària. Aquest any, a més, es podran comparar els resultats globals amb els obtinguts l’any anterior. Quan s’hagin corregit les proves, es facilitaran els resultats tant als centres escolars com a les famílies.