(ACN/Redacció) Una nova combinació d’immunoteràpia i quimioteràpia ha mostrat resultats prometedors en pacients amb càncer de pàncrees metastàtic, segons l’estudi que ha elaborat l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron. La investigació ha determinat que combinar un anticòs anomenat CD40 IgG1 amb quimioteràpia en primera línia presenta beneficis clínics “significatius” en pacients amb adenocarcinoma ductal pancreàtic avançat, un dels càncers més agressius dels que afecten aquest òrgan.
Una taxa de resposta del 40 %
Els resultats de l’estudi indiquen que la combinació d’aquestes dues teràpies mostra una taxa de resposta objectiva del 40 %, juntament amb una mitjana de durada de la resposta de 12,5 mesos i una mitjana de supervivència general de 14,3 mesos.
Són resultats realment prometedors sobretot si tenim en compte que actualment no comptem amb estratègies terapèutiques eficaces per a aquests pacients”
Les dades d’aquest estudi s’han publicat fa poc a la revista ‘The Lancet Oncology‘, i la investigadora Teresa Macarulla, oncòloga de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’ha presentat aquest dissabte al Congrés de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica.
Cal continuar investigant
Segons recorden a Vall d’Hebron, la immunoteràpia ha revolucionat el camp de l’oncologia les darreres dècades. Es basa en activar el sistema immunitari del pacient contra les cèl·lules tumorals. Tot i això, és una tècnica que actualment no funciona en tots els pacients ni en tots els tipus de tumors.
Un dels principals reptes per assolir l’eficàcia terapèutica en el càncer de pàncrees és que presenta un microambient tumoral immunosupressor, cosa que impedeix la penetració adequada de les molècules terapèutiques i de les cèl·lules immunitàries. Per això, afirmen els científics, cal continuar investigant en noves estratègies immunoteràpiques que permetin activar la resposta immune del pacient contra les cèl·lules tumorals.