L’escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà i l’escriptor Matthew Tree han coincidit al betevé directe que el català ha de servir per parlat de tot. Ho han afirmat després que l’enquesta de serveis municipals del juny feta per l’Ajuntament de Barcelona hagi quantificat l’ús del català a la ciutat amb dades alarmants. Segons l’estudi, el català és la llengua habitual de només un 36 % dels barcelonins i baixa fins al 22 % entre els joves de la ciutat.

Gomà considera que es fa un ús molt institucional del català i que “la gent jove vol sentir l’idioma fora del to de l’institut i dels ajuntaments, per fer servir un to més esqueixat o poca-solta. Un idioma per poder parlar, per exemple, de qualsevol esport o per lligar a les discoteques”. Del mateix parer és Matthew Tree, que recorda que fa molts anys va recomanar que “s’havia de fer que els videojocs més polèmics tinguessin el seu equivalent en la llengua i que es creés un argot en català que sigui cool i creïble i això no s’ha fet mai”.

Gràcia, l’únic districte de Barcelona on el català és la llengua més utilitzada
Segons l’Enquesta de serveis municipals, la llengua catalana és l’habitual per al 36,5 % dels barcelonins mentre que el castellà s’enfila fins al 55,9 %

Matthew Tree ha rememorat per què va aprendre l’idioma: “Vivia en un poble a 60 quilòmetres de Barcelona, tot el meu entorn parlava català i no volia que canviessin al castellà per mi“. L’escriptor ara viu a Nou Barris, el districte de Barcelona on, segons les enquestes, més es parla en castellà. En canvi, Tree assenyala que “gairebé mai he parlat en castellà a Nou Barris, sempre en català en bars o botigues“.

Enric Gomà indica l’escassetat de l’habitatge com un possible factor que afecta l’idioma. L’escriptor assegura que “el català baixa a Barcelona perquè les parelles joves barcelonines se’n van a viure fora de la ciutat. L’idioma a Barcelona perd catalanoparlants, mentre que el català de l’àrea metropolitana guanya usuaris“.

Comparteix a: