Els productes desinfectants derivats del clor reaccionen amb la materia orgànica, o sigui, amb la pell, la suor o l'orina. Aquesta reacció provoca l'aparició de fins a 100 agents químics que poden arribar a produir alteracions genètiques. Així ho conclou l'estudi elaborat pel Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental en col·laboració amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques. El que no fa aquest estudi és examinar quina incidència tenen aquests productes sobre cap malaltia, però sí que s'ha demostrat que no provoquen complicacions respiratòries. MANOLIS KOGEVINAS, codirector del CREAL "Una de les recomanacions és aplicar rigoroses mesures d'higiene, com dutxar-se abans i després de nedar, utilitzar gorra i evitar orinar a les piscines. Però també fa un toc d'atenció a les autoritats sanitàries perquè prenguin mesures per reduir l'ús de productes desinfectants derivats del clor. Tot i les conclusions de l'estudi, els científics recomanen continuar amb la pràctica de la natació ja que els efectes beneficiosos d'aquest esport són més importants que les conseqüències negatives que pugui tenir el clor sobre la salut." Algunes piscines utilitzen mètodes alternatius com l'ozó, el brom o els rajos ultravioleta per desinfectar l'aigua, però els investigadors avisen que se'n desconeixen els efectes sobre les persones.

Els resultats s’hauran de confirmar en estudis més amplis i, ara per ara, cal analitzar-los amb prudència. De fet, es tracta de la primera investigació d’aquesta índole i s’ha realitzat amb una mostra de només 49 nedadors.

Ara per ara, els investigadors recomanen reduir l’ús d’aquests productes i aplicar rigoroses mesures d’higiene, com ara dutxar-se abans de nedar, utilitzar una gorra, evitar orinar a les piscines i fer un tractament adequat de l’aigua.

En la investigació, publicada a la revista ‘Enviromental Health Perspectives‘ també hi ha participat el CSIC, el Clínic i la Universitat Autònoma.

Comparteix a: