DANI VILARÓ, portaveu d'Amnistia Internacional Catalunya "Veiem que la resposta europea no està a l'alçada. El que hem volgut denunciar avui és totes aquestes traves que el que fan és abocar la gent auns viatges perillosos, amb cada cop més morts al Mediterrani i que no estan oferint la solució. Calen respostes coordinades, cal que els països europeus adoptin posicions comunes a l'asil i el refugi i això no està passant."
El Dia Mundial dels Refugiats vol ser un reclam de la ciutadania per denunciar que la política migratòria de la Unió Europea (UE) està vulnerant els drets i la dignitat de la gent que arriba a territori europeu a la recerca de refugi. Tant l’Ajuntament com les ONG volen aprofitar aquesta jornada per posar en relleu el drama que viuen milers de ciutadans obligats a fugir de casa seva. Ahir ja es van manifestar pel centre de Barcelona 40.000 persones, segons els organitzadors, 9.000 segons la Guàrdia Urbana. Reclamaven que s’obrin les fronteres i s’agilitzi l’acollida.
Cristina de Benito, de Mans Unides, ha explicat a Barcelona FM que Egipte és el país que més refugiats rep. Benito admet que “Àfrica té el major nombre de persones desplaçades” i Egipte, en concret, esdevé un país de transició per a ells. La majoria, diu, volen arribar a algun país d’Europa, els Estats Units o el Canadà.
Benito també ha afirmat que la majoria de refugiats provenen “de països oblidats de la Banya d’Àfrica”, encara que li consta que cada vegada n’hi ha més de procedents de Turquia. Assegura, però, que “el perfil del refugiat és molt similar”, malgrat els diferents orígens.
Amnistia Internacional s’uneix a les protestes i ha anunciat la plantada d’una tanca a la platja de Sant Sebastià per visibilitzar la manca de voluntat política dels governs per resoldre la crisi de refugiats. Ahir van fer un simulacre a la platja de la Barceloneta per conscienciar del drama. Oxfam Intermón també aprofita aquesta jornada de revindicacions per advertir la UE que ha de revertir la seva política migratòria i apunta que acords com el de la UE i Turquia estableixen un mal precedent per als països que més refugiats estan acollint.