La tradició de fer bromes el dia dels Innocents té diversos orígens. D’una banda, la celebració dels Sants Innocents té una vessant pagana relacionada amb les festes que els romans dedicaven al déu Saturn: les saturnianes. Durant aquells dies, els esclaus gaudien d’una especial llibertat que els donava peu a fer tota classe de bromes entre ells.
L’origen cristià d’aquest dia són les històries de la Bíblia que expliquen els patiments i la mort de persones innocents. Concretament, es recorda el dia que Herodes, rei de Judea, va ordenar matar tots els nens de menys de dos anys, Jesús inclòs.
La cultura popular ha donat la volta a aquest passatge macabre i ha convertit en “innocent” qualsevol persona prou ingènua com per dur penjada una llufa a l’esquena o creure’s les històries que li van explicant al llarg del dia.
Les llufes es cremen
La festivitat dels Sants Innocents s’inclou en un cicle de festes que va des de Tots Sants fins a Carnestoltes. Són les conegudes com a festes d’inversió, que tenen aspectes en comú. Per exemple, la figura de la llufa forma part de la tradició del dia 28 de desembre, però aquest ninot també es veu altres dies. Per Carnestoltes també són típiques les cremacions de ninots. De fet, durant tot el solstici d’hivern es fan fogueres, per exemple, el dia de Nadal.
Però el pas del temps ha fet que les tradicionals bromes del dia dels Innocents desapareguin o, si més no, no se’n facin tantes. L’antropòleg Josep Fornés afirma que “recuperar tradicions no es pot fer, però reinventar-les, sí“.
Ja hi ha botigues de regals que venen tota mena d’objectes de broma com tifes de plàstic, caramels picants, dits de mentida, berrugues postisses o capses sorpresa. Tot i la gran varietat d’objectes de broma disponibles, els botiguers diuen que no se’n venen gaires, ni en general ni en una data concreta.