(Redacció/ACN) Prop d’una vintena d’entitats i col·lectius han mostrat aquest dilluns el seu rebuig a la decisió de l’Ajuntament de Barcelona de tirar endavant la compra de 22 dispositius conductors d’energia (DCE), també coneguts com a pistoles Taser o elèctriques.

Entitats relacionades amb la salut mental, col·legis professionals com els de terapeutes i treball social, advocats defensors dels drets civils, entitats de drets humans, SOS Racisme o Top Manta Barcelona, entre altres, diuen que l’Ajuntament no ha fet un procés participatiu com cal i que no estan clars els motius de la compra d’aquestes armes, de les quals adverteixen dels riscos.

Entre els possibles efectes hi ha la mort o lesions greus

Han signat un manifest, en què afirmen que aquestes armes presenten un perill específic que és necessari tenir en compte en la decisió d’incorporar-les. Expliquen que pot tenir un possible efecte letal immediat com a conseqüència del corrent elèctric emès. I que cal considerar els diversos efectes indirectes de la descàrrega en el cos humà i la seva possible contribució a l’augment del perill de mort o lesions greus.

Per això Amnistia Internacional ha insistit en la importància que abans de prendre cap decisió les administracions avaluïn el nivell de risc que és acceptable i en quines circumstàncies ho és, d’acord amb els fins perseguits, atenent les recomanacions internacionals existents en la matèria, així com les advertències del fabricant de l’arma.

No s’han publicat indicadors que justifiquin la necessitat de les Taser

No obstant això, la decisió d’introduir aquesta arma al cos de la Guàrdia Urbana ha comptat únicament amb un criteri policial, diuen, “sense que s’hagin fet públics indicadors i informació tècnica especialitzada que en justifiqui la necessitat, i sense que s’hagi dut a terme un estudi independent que n’avaluï els impactes en el dret a la salut i l’exercici de drets fonamentals”.

Demanen un procés amb informació tècnica independent

Per a les entitats, aquesta decisió evidencia la discrecionalitat dels ajuntaments a l’hora d’introduir nou armament en els seus respectius cossos policials, sense que sigui sotmesa a un exercici transparent i democràtic, així com a un debat públic amb informació tècnica independent.

L’Ajuntament de Barcelona va obrir una consulta pública, amb caràcter previ a l’elaboració del projecte normatiu que haurà de regular l’ús d’aquests dispositius conductors d’energia (DCE), però, critiquen que es va fer sense difusió pels seus canals i sense fer-la arribar a les entitats i organitzacions especialitzades en la matèria, “impedint un procés de participació efectiva”.

Així mateix, s’han convocat reunions amb entitats de la societat civil en què s’ha exclòs diverses organitzacions amb coneixement tècnic en la matèria, que l’any 2016 ja van participar en els debats sobre aquesta arma al Parlament de Catalunya, i que van assenyalar els riscos que comporta el seu ús.

Podrien infringir la Convenció contra la Tortura

L’any 2009 el Comitè contra la Tortura de Nacions Unides va instar l’Estat espanyol a “considerar la possibilitat d’abandonar l’ús d’armes elèctriques Taser per part de les policies locals, ja que els seus efectes en l’estat físic i mental de les persones contra les quals s’utilitzarien podrien infringir la Convenció contra la Tortura”. El Comitè també ha considerat que aquestes armes tampoc no han de formar part de l’equip del personal de seguretat a les presons ni d’altres llocs de privació de llibertat, inclosos els centres de salut mental.

Així mateix, el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides estableix que els Estats han de “vetllar perquè les armes menys letals siguin sotmeses a estrictes proves independents i avaluar i vigilar els efectes en el dret a la vida d’armes tals com els dispositius que generen contraccions musculars mitjançant descàrregues elèctriques, Taser”.

Dos ferits greus en un apunyalament nocturn al “triangle golfo” del Poblenou
S’ha detingut els sis agressors, que van intentar escapar en metro després de la baralla

Possibles usos a Barcelona

La poca informació que ha transcendit sobre la decisió de l’Ajuntament de Barcelona de fer efectiva la compra de DCE es relaciona amb la voluntat d’emprar una nova arma, a cavall entre la de foc i la defensa personal, que permeti fer front a episodis d’agitació, alteració profunda de la persona o ús d’armes blanques. En aquest sentit, segons les entitats i atenent les recomanacions internacionals de Nacions Unides i a les del mateix fabricant de l’empresa Axon, aquestes casuístiques són, precisament, en les quals se’n desaconsella l’ús.

Entitats de salut mental demanen alternatives

Entitats de salut mental catalanes han advertit en reiterades ocasions que l’ús de pistoles Taser suposa un risc altíssim per a les persones en tractament psiquiàtric, tenint en compte l’alta prevalença de medicacions, problemes cardíacs i moments mal interpretats com d’agitació per agents sense la formació específica. Davant d’aquesta situació, recalquen que l’ús de Taser estigmatitza i vulnera els drets humans de les persones amb patiment psíquic i insisteixen en alternatives que dignifiquin i acompanyin aquestes persones des d’un abordatge sanitari, més humà, preventiu i flexible.

De la mateixa manera, organitzacions antiracistes adverteixen que hi pot haver un ús potencial en persones racialitzades no blanques, en un context en què diferents investigacions han constatat que aquest col·lectiu pateix un major nombre d’identificacions i escorcolls en relació amb la resta de la població.

Per tot això, les entitats reclamen la suspensió immediata de la compra de pistoles Taser. També que s’obri un procés públic i transparent, que justifiqui la demanda d’introduir un nou armament potencialment letal i que aporti indicadors i informació tècnica especialitzada sobre la seva necessitat. A més, demanen que es dugui a terme una anàlisi tècnica independent sobre la idoneïtat d’introduir aquest armament al cos de la Guàrdia Urbana, atenent els criteris d’ús esgrimits per la Guàrdia Urbana, les recomanacions internacionals de drets humans, les recomanacions del fabricant i el respecte pel dret a la salut i la garantia de drets fonamentals del conjunt de la ciutadania.

Demanen un grup de treball amb la societat civil

Finalment, insten a convocar un grup de treball amb les organitzacions de la societat civil amb coneixements tècnics en la matèria per tal de poder abordar les principals preocupacions exposades i garantir el principi de participació efectiva.