Aquest dimarts a la tarda el Departament de Salut ha començat a administrar les primeres dosis de la vacuna d’AstraZeneca que va rebre dilluns. En total, són 31.780 dosis, que s’estan subministrant a professionals prioritzats, concretament farmacèutics, logopedes, fisioterapeutes i psicòlegs. Aquesta setmana també es preveu començar a vacunar funcionaris de presons i cossos de seguretat i d’emergències.

El local on s’ha administrat la primera dosi de la vacuna desenvolupada conjuntament amb la Universitat d’Oxford ha estat el Casal de Gent Gran Joan Casanellas de Barcelona. Per Alba Vergés, consellera de Salut, l’inici de l’administració d’aquest vaccí representa una nova etapa en la vacunació contra el coronavirus. Tot i això, s’administrarà a persones de fins a 55 anys.

Els farmacèutics i fisioterapeutes reben una citació per dirigir-se a un dels 37 centres de vacunació distribuïts arreu del territori. Paral·lelament, es començaran a vacunar funcionaris de presons, policies i membres dels cossos d’emergències. “Les dosis es repartiran per centres penitenciaris i pels espais on cossos de seguretat i emergències també podran ser vacunats”, ha indicat Vergés.

Bon percentatge d’eficàcia d’AstraZeneca

La vacuna d’AstraZeneca s’administrarà a persones de fins a 55 anys. Aquesta limitació respon, segons la investigadora de l’IRTA-CReSA Júlia Vergara-Alert a una estratègia de precaució, perquè hi ha menys estudis en aquesta franja d’edat. “És la finestra segura, que no vol dir que la gent entre els 50 i els 55 anys i també els majors hagin de patir”, explica. Assegura que la seguretat d’aquesta vacuna “és molt bona”, fins i tot en els casos més greus.

Pel qua fa a les variants més contagioses del virus, Vergara-Alert apunta que encara “hi ha dubtes i calen més estudis” sobre l’eficàcia dels vaccins, especialment per la capacitat de propagació. “Encara que estiguem vacunats, tinguem anticossos i estiguem protegits, podem seguir transmetent el virus“, ha dit la investigadora.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a