Marxar de vacances és el millor moment de l’any per a molts, però hi ha tanta expectació i espera que sovint s’hi barreja l’estrès. Els experts asseguren que no pensar-hi fins que arriben afavoreix que no s’acabin de gaudir com es voldria. L’expert en Psicologia de la UOC, Enrique Beriola, i la psicòloga de la Fundació Salut i Comunitat, Gemma Maudes, fan un recull d’alguns consells per gaudir de les vacances sense estrès.

1. Cal planificar-les i deslligar-se mentalment de la feina

L’angoixa que ens provoca voler estar descansats de cop i aprofitar el temps és un dels principals motius pels quals l’estrès apareix i el lligam amb la feina és més perllongat del que hauria de ser. Així ho explica l’Enrique Beriola, professor de Psicologia de la UOC. Cal preveure amb temps com tancarem la feina pendent, a qui delegarem el que resti, i com ens organitzarem els últims dies. Una altra experta, la psicòloga Gemma Maudes, de la Fundació Salut i Comunitat, assegura que són dies de visualitzar les vacances i no esperar a improvisar. Què faré? Com ho faré i quan? Saber-ho ajuda a viure els plans de forma més tranquil·la quan arriben.

I si deixem de produir? Moltes vegades els moments més feliços de les vacances són els més senzills”
Gemma Maudes, psicòloga Fundació Salut i Comunitat

2. Evita omplir d’activitats tots els dies

Organitzar un viatge que ocupi tot el temps lliure que tenim per vacances no és sinònim d’aprofitar-les bé. A vegades, diu Maudes, encara ens trasbalsa més. “Val la pena guardar uns dies per ser a casa fent coses que habitualment no fem”. Moltes vegades els moments més feliços de les vacances, i aquells que ens han permès desconnectar més, són els més senzills. “El que sí que és aconsellable és canviar d’aires i passar temps a l’aire lliure”.

3. El descans digital ajuda a desconnectar

Les xarxes socials, i la comunicació instantània des de l’altra punta del món fan que no desconnectem del tot, diu l’Enrique Beriola. A més, “veure una fotografia d’un moment molt concret sense context , ens fa comparar-nos amb els altres i valorar menys les nostres vacances, o exigir-nos més”‘. Tot plegat augmenta l’estrès i fa que no descansem bé.

Les xarxes ens fan comparar amb els altres, frustrar-nos i no desconnectar”
Enrique Beriola, psicòleg i professor de la UOC

4. La tornada també cal tenir-la ben pensada

Tornar és difícil i no només anímicament. La logística canvia de cop, altra vegada, i cal readaptar-se. Per això tant professionalment com personalment cal avançar-se. Els dos psicòlegs coincideixen que ajuda molt recuperar els hàbits de la rutina diària uns dies abans de començar. Seria ideal, diu la Gemma Maudes, no començar un dilluns a la feina, sinó un dimecres i de forma progressiva. Si no es pot cal intentar reconnectar a poc a poc com es pugui.