(ACN / Redacció) Des de principis del 2024, Barnahus ha atès 226 casos de violència sexual a infants i adolescents a Barcelona, la localitat catalana amb més atencions. En total, a tot Catalunya n’han atès 1.450 aquest any. Les xifres apunten una mitjana de sis casos atesos cada dia aquest any i s’estima que cada any s’acabin tractant 3.600 menors.
A Barcelona, el centre Barnahus es va inaugurar a l’abril. Es tracta d’un espai que reprodueix una llar, on treballa un equip multidisciplinari. L’objectiu és unificar tota l’atenció als menors en un únic lloc i evitar que s’hagin de traslladar a les diferents instàncies, com el jutjat o el centre mèdic.
Millor acompanyament i detecció d’agressions
Segons el Departament de Drets Socials, aquest balanç de Barnahus evidencia que el servei compleix amb un doble objectiu: l’acompanyament integral de les víctimes i la detecció de casos d’abusos sexuals. Actualment Barnahus té una desena de centres en funcionament.
El projecte Barnahus es va estrenar a Tarragona l’any 2020. El bon funcionament de l’experiència tarragonina va empènyer el govern a estendre el model arreu del territori. A aquesta ciutat, el 53 % d’agressions es van produir fora de l’àmbit familiar i el 46 % en el si de la família. La majoria d’infants atesos van ser nenes (83 %) mentre que els nens representaven un 17 %.
Intervencions efectives de Barnahus
Actualment, Drets Socials treballa en l’avaluació del projecte Barnahus a diferents nivells. Al setembre, presentaran un estudi que evidencia que la taxa de sobreseïment de casos d’agressions sexuals a menors ha caigut del del 60 % fins al 12 % en aquells casos que han comptat amb la intervenció de la Barnahus.